Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Výstava ľudských tiel! Strana KDH radikálne zasiahla: Žiadajú jej zastavenie

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) žiada okamžité zastavenie výstavy ľudských tiel Body Worlds v Bratislave. Považuje ju za neakceptovateľnú. Informovala o tom hovorkyňa hnutia Lenka Halamová. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava potvrdil, že sa výstavou zaoberá.

"RÚVZ Bratislava vykonal štátny zdravotný dozor. V súčasnosti ho vyhodnocuje a v zmysle zákona určí ďalší postup," priblížila hovorkyňa úradu Katarína Nosálová. Prevážanie a vystavovanie ľudských tiel ako komerčných výstavných exponátov je podľa hnutia znakom dehumanizácie a je v rozpore s ľudskou dôstojnosťou. "Navyše existujú dôvodné pochybnosti o pôvode získaných ľudských tiel, ktoré neboli nikdy dostatočne vyvrátené," dodala Halamová. Podotkla, že súčasťou výstavy môžu byť telá väzňov totalitného režimu Čínskej komunistickej strany.

Archívne video: Chceme byť v parlamente slušnou a konštruktívnou opozíciou, tvrdí KDH

Chceme byť v parlamente slušnou a konštruktívnou opozíciou, tvrdí KDH (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

KDH avizovalo, že bude v Národnej rade SR iniciovať legislatívne kroky, ktoré znemožnia takýto spôsob "brutálneho pošliapavania" ľudskej dôstojnosti na Slovensku. Výstava plastinovaných ľudských tiel Body Worlds sa v Bratislave začala v piatok (13. 10.). Viaceré organizácie ju kritizujú, pretože je podľa nich v rozpore s etickým i právnym poriadkom a žiadajú kompetentných o riešenie situácie. Organizátor kritiku odmieta.

Viac o téme: Výstava KDHĽudské telá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu