Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Majerský: KDH bude slušnou opozíciou a hlasom konzervatívnych voličov! Sklamalo ho rozhodnutie Pellegriniho?

Milan Majerský Zobraziť galériu (3)
Milan Majerský (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

POPRAD - KDH bude v opozícii jasným hlasom konzervatívnych kresťanskodemokratických voličov. Bude kontrolovať vládu a presadzovať priority svojho volebného programu, ako je zlepšenie situácie v školstve, zdravotníctve či zachovanie špeciálnej prokuratúry. Sústreďovať sa budú aj na zmenu volebného systému na osem volebných obvodov, väčšie kompetencie pre regióny a lepšie čerpanie eurofondov. Po zasadnutí celoslovenskej rady KDH v Poprade to uviedol predseda hnutia Milan Majerský.

VIDEO Chceme byť v parlamente slušnou a konštruktívnou opozíciou, tvrdí KDH

Chceme byť v parlamente slušnou a konštruktívnou opozíciou, tvrdí KDH (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

"Plne si uvedomujeme, že presadiť niečo z opozície, je nesmierne ťažké. Rozhodnutie o jednom volebnom obvode ma v minulosti veľmi sklamalo. Budeme pracovať na tom, aby sme pre túto myšlienku získali čo najviac politických partnerov a možno sa chytí aj niekto z vládnej trojky," uviedol Majerský. Chce v parlamente pracovať konsenzuálne a hnutie je pripravené podporiť niektoré vládne návrhy, ktoré malo KDH vo volebnom programe.

Majerský: KDH bude slušnou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Majerský tiež upozornil, že čerpanie eurofondov je vždy problematické, keď je centralizované. "Všetky úspešné krajiny, ktoré dokázali dobre čerpať a dobre investovať do krajiny, boli tie, ktoré decentralizovali eurofondy aj kompetencie. Poľsko má 44 percent na vojvodstvách, keby sme šli len ich cestou, už vtedy by sme mohli v čerpaní urobiť lepšie kroky a budovať všetky časti krajiny, nielen niektoré," zdôraznil Majerský, ktorý je rozhodnutý skĺbiť funkciu predsedu Prešovského samosprávneho kraja a poslanca NR SR. Vidí v tom veľkú výhodu, keďže ako poslanec má bližší dosah na niektoré ministerstvá.

Pellegrini si zadefinoval svoje miesto

Majerský bol od začiatku presvedčený, že trojkoalícia bola dohodnutá hneď po voľbách a aj napriek tomu hnutie malo snahu vytvoriť štvorkoalíciu. "Peter Pellegrini si zadefinoval svoje miesto pod Robertom Ficom a vedľa Andreja Danka. KDH bude jasným hlasom konzervatívnych a kresťanskodemokratických voličov a všetkých slušných ľudí," zdôraznil predseda. Hnutie chce predovšetkým zlepšiť situáciu v zdravotníctve, školstve, rodinám, seniorom a ľuďom v núdzi. Chcú tiež zachovať špeciálnu prokuratúru a presadiť nezasahovanie do vyšetrovania.

Majerský: KDH bude slušnou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Europoslankyňa Miriam Lexmann sa zároveň vyjadrila k vážnej situácii na Blízkom východe. "KDH odsudzuje rozsiahly teroristický útok Hamasu na Izrael a vyjadruje plnú podporu Izraelu v jeho práve na sebaobranu," uviedla. KDH dôrazne odsúdilo akékoľvek násilie na civilistoch, vyzýva na čo najskorší návrat všetkých regionálnych aktérov, a to predovšetkým v palestínskej samosprávy, k hľadaniu mierových riešení. Hnutie je presvedčené, že v tomto kontexte musí aj Európska únia jasne prehodnotiť súvisiace nastavenia jej vonkajších vzťahov.

Viac o téme: OpozíciaKDHMilan Majerský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu