Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Začal sa proces s Marianom Výborným, obžalovaným z úkladnej vraždy expriateľky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BANSKÁ BYSTRICA- Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) sa v stredu začal proces s Marianom Výborným, obžalovaným pre obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy. Vlani pri Revúcej mal úmyselne spôsobiť zrážku dvoch osobných automobilov, pri ktorej zomrela jeho expriateľka Irina.

Obžalovaný odmietol uzavrieť dohodu o vine a treste a urobil vyhlásenie, že je nevinný. Na pojednávaní odmietol vypovedať, preto sa čítala jeho výpoveď z prípravného konania.

Archívne video: Brífing špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica

Brífing špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica (Zdroj: Topky/Maarty)

Podľa špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, ktorý predniesol obžalobu, zrážku mal plánovať a vykonať z pomsty. Motívom mohli byť majetkové spory, respektíve predaj rodinného domu. Dôkazná situácia je vraj mimoriadne silná. "Kamerové záznamy preukazujú, že sa na rovnom úseku cesty pripravoval na čelnú zrážku s vozidlom idúcim v protismere," konštatoval Lipšic. Myslí si, že Marian V. odmietol vypovedať, lebo by ho s tým konfrontoval. "Dôkazy preukazujú, že obžalovaný vytrvalo sledoval poškodenú na ceste z Banskej Bystrice do Revúcej. Bez zjavného dôvodu sa ju snažil vytlačiť z cesty, následne ju čakal pred Revúcou na odstavnom parkovisku, kde sa so silným vozidlom, ktoré si pred cestou vymenil, štyri razy otáčal. Čakal, kedy bude auto poškodenej v protismere, aby plynulou jazdou bez spomalenia prešiel do protismeru a čelne do nej narazil," vysvetlil špeciálny prokurátor.

Ako dodal, navyše, v deň skutku zisťoval u syna Iriny, kedy sa bude vracať do Revúcej a či pôjde sama. Na internete vyhľadával slová, ako zabitie v afekte, trestné sadzby, vražda. "Zdôvodňoval to tým, že sa zaujímal o podmienečné prepustenie Mikuláša Černáka. Ja som zatiaľ nepostrehol, že by bol Černák stíhaný za trestné činy spáchané v afekte," zdôraznil Lipšic. Obhajca obžalovaného Ladislav Csákó reagoval, že to všetko bola nešťastná náhoda. "Chcel s ňou nadviazať kontakt telefonicky aj osobne, ale nebolo to možné. Chcel sa s ňou dohodnúť, ako napraviť to, čo určitým spôsobom pokazila poškodená," povedal Csákó.

Marianovi V. hrozí v prípade preukázania viny 25-ročný trest väzenia až doživotie. Prípad úkladnej vraždy spáchaný podobným spôsobom sa udial ešte v bývalom Československu. Presne pred 50 rokmi nasadla 22-ročná Olga Hepnarová v centre Prahy do nákladného auta a zámerne vrazila do skupiny ľudí. Svoj čin považovala za akt pomsty voči spoločnosti, ktorá jej vraj ubližovala. Dostala trest smrti.

Viac o téme: VraždaSúd Marian Výborný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu