Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ďuriš Nicholsonová sa stala spravodajkyňou pre európsky preukaz ZŤP

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Lucia Ďuriš Nicholsonová (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Slovenská europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (Jablko) bola v stredu v mene liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE) vymenovaná za hlavnú spravodajkyňu europarlamentu pre smernicu EÚ, ktorou sa zavádza európsky preukaz osoby so zdravotným postihnutím a európsky parkovací preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím. Poslankyňa túto správu vo štvrtok potvrdila.

Ďuriš Nicholsonová uvedenú smernicu označila za "extrémne dôležitú", lebo v praxi pozitívne ovplyvní životy miliónov zdravotne ťažko postihnutých (ZŤP)."Budem mať hlavné slovo na budúcej podobe európskeho preukazu osôb so zdravotným postihnutím, ktorý by mal konečne zrovnoprávniť asistenciu, zľavy a rôzne výhody, napríklad parkovanie, pre všetkých ľudí so zdravotným postihnutím vo všetkých 27 štátoch EÚ," uviedla poslankyňa.

archívne video

Lucia Ďuriš Nicholsonová v Európskom parlamente o nariadení proti sexuálnemu zneužívaniu detí v online priestore (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Ako vyjednávačka EP urobí všetko pre to, aby európsky parkovací preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím zbytočne nedostávali celebrity, vplyvné osoby alebo trebárs ľudia spájaní s organizovaným zločinom a nezaberali tak parkovacie miesta vyhradené pre držiteľov preukazov ZŤP.Európska komisia predstavila legislatívny návrh na zavedenie parkovacieho preukazu a štandardizovaného preukazu EÚ pre osoby so zdravotným postihnutím začiatkom septembra. Ide o legislatívny návrh, ktorý má uľahčiť osobám so zdravotným postihnutím uplatňovať si rovnaké právo na slobodný pohyb v rámci všetkých krajín EÚ. Zahŕňa to dopravu, kultúrne podujatia, múzeá, rekreačné a športové centrá, či zábavné parky.

 

Myšlienka na štvrtok🧐 Všetci politickí marketéri radia, že dve veci by sa nemali komunikovať naraz. Mne to už môže byť...

Posted by Lucia Ď. Nicholsonová on Thursday, October 5, 2023

Poslankyňa zároveň potvrdila, že po predčasných parlamentných voľbách na Slovensku sa mierne zmení aj slovenské zastúpenie v europarlamente. Líder strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka už pred voľbami avizoval, že sa vzdá funkcie podpredsedu Európskeho parlamentu. Túto funkciu by po ňom mohol obsadiť europoslanec Martin Hojsík (PS). Keď sa Šimečka vzdá funkcie europoslanca, jeho náhradníkom bude Jozef Mihál, ktorý v roku 2019 kandidoval v eurovoľbách za koalíciu PS-SPOLU a teraz ako člen strany Jablko vytvorí s Nicholsonovou vlastné "krídlo" v liberálnej frakcii Obnovme Európu.

Viac o téme: Európsky parlamentZŤPLucia Ďuriš Nicholsonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu