Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Štátny dlh zachráni Ódorova stovečka: Vyššie dane či rušenie sociálnych balíčkov! Konsolidácia našich peňazí bude tvrdá

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/ Martin Baumann, Topky/ Kristián Korem)

BRATISLAVA – Úradníckej vláde pod vedením Ľudovíta Ódora zverejnením výsledkov parlamentných volieb definitívne odzvonilo. Novej vládnej garnitúre však nechcel nechať prázdnu chladničku. Spoločným úsilím tak pripravili návrh, v ktorom poverená vláda predstavila necelú stovku opatrení, ktorými môže budúca vláda konsolidovať štátny rozpočet. Vyššia DPH, tvrdšie dane na alkohol a ďalšie riešenia majú pomôcť stabilizácii verejných financií.

Konsolidácii by pomohlo takmer 100 opatrení za necelých 10 miliárd eur (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Konsolidačný balík so stovkou opatrení za viac ako 9 miliárd eur predstavil poverený premiér Ľudovít Ódor len pár dní po voľbách. Súčasťou balíka, z ktorého si bude môcť budúca vláda vyskladať konsolidačné opatrenia podľa vlastnej vôle, je napríklad zvýšenie DPH z aktuálnych 20% na 22%, tento krok by mal byť jedným z najefektívnejších riešení.

Štátny dlh zachráni Ódorova
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Konsolidačné návrhy sa však týkajú aj iných oblastí. Mimo iného navrhli zníženie niektorých sociálnych dávok, znovuzavedenie koncesionárskych poplatkov pre verejnoprávnu televíziu či dokonca už spomínané vyššie zdanenie alkoholu.

Podľa Ódora tak v najbližších troch rokoch musíme ušetriť aspoň 5,0% nášho HDP na to, aby sme dokázali zachrániť dnes stále stúpajúci štátny dlh. Divákov aj novinárov tak zaskočila pomôcka vyskladaná z lega, ktorou chcel Ódor znázorniť výšku financií, ktoré musíme spoločne ušetriť. Dodal, že pokiaľ majú byť opatrenia efektívne, so šetrením by sme mali začať už budúci rok. V opačnom prípade nám hrozí nárast štátneho dlhu z dnešných 60% na 70% len za tri roky. O tom, aké návrhy Ódorova vláda predstavila a aký účinok by mali na konsolidáciu verejných zdrojov, sa môžete presvedčiť sami na piatich stranách prehľadnej tabuľky riešení.

Viac o téme: Štátny rozpočetĽudovít ÓdorŠtátny dlhVerejné financieKonsolidácia štátnych zdrojov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu