Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čakáme na telefonát od prezidentky, hovorí líder Smeru: Strana je podľa neho pripravená aj na pomoc Ukrajine

Členovia strany Smer-SSD na tlačovej besede po parlametných voľbách, ktoré podľa neoficiánych výsledkov vyhrali. Zobraziť galériu (5)
Členovia strany Smer-SSD na tlačovej besede po parlametných voľbách, ktoré podľa neoficiánych výsledkov vyhrali. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Smer-SD nevidí dôvod na rokovania o zostavení vlády, kým nedostane poverenie od prezidentky Zuzany Čaputovej. Informoval o tom v nedeľu predseda strany Robert Fico s tým, že čakajú telefonát od hlavy štátu. Najbližšie dva týždne chce Fico rokovať s ostatnými stranami o programoch. Až po dohode sa podľa neho možno baviť o zostavovaní vlády. Podotkol, že ako líder víťaznej strany sa bude uchádzať o post predsedu vlády.

Predseda Smeru predstúpil pred novinárov so spokojným úsmevom. Ospravedlnil sa, že nemá úplne v poriadku hlas. "Trochu sme spievali, ale to je asi normálne," vysvetlil.

Čakáme na telefonát od
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Budeme sedieť na centrále Smeru-SD, budeme čakať na telefonát od prezidentky. Pokiaľ nepríde poverenie na zostavenie vlády, nevidíme dôvod, aby sme viedli rokovania," uviedol Fico k najbližším krokom strany. Verejnosť poprosil o trpezlivosť. "Slovensko potrebuje upokojiť situáciu," doplnil a poukázal na atmosféru v spoločnosti. Aj preto si myslí, že by bolo dobré nechať stranám dva týždne na rokovania o programoch, nech sa stretnú subjekty, ktoré majú šancu zostaviť vládu a nech v pokoji rokujú o programových prioritách. Dodal, že až po dohode na vládnom programe vidí priestor na zostavovanie vlády a na diskusiu o jednotlivých personálnych nomináciách.

Čakáme na telefonát od
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

video: 

Smer-SD na tlačovej konferencii ďakuje voličom za hlasy (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Máme väčšie problémy, ako je Ukrajina

Ľudia na Slovensku majú podľa Fica väčšie problémy, ako je Ukrajina. To, čo sa tam deje, považuje za veľkú tragédiu. "Budeme robiť všetko pre to, aby sa čo najrýchlejšie pristúpilo k mierovým rokovaniam," tvrdí a prízvukuje, že ak bude Smer vo vláde, sú pripravení Ukrajine pomáhať humanitárne aj pri obnove štátu. Problém vidí iba vo vyzbrojovaní. "Ďalšie zabíjanie nikomu neprospieva," podotkol.

Čakáme na telefonát od
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Už vie, čo by urobil ako prvé

K prvým krokom novej vlády, ktorej by bol Smer súčasťou, by bolo podľa Fica zavedenie kontrol na hraniciach s Maďarskom. Práve odtiaľ v posledných týždňoch prichádza na Slovensko najviac migrantov. „Nebudú to pekné obrázky. Bude potrebné použiť aj silu, aby sme problém s mograntmi vyriešili," uviedol. 

Smer je pripravený na zmeny v OČTK

Fico potvrdil, že Smer-SD je pripravený na personálne zmeny v orgánoch činných v trestnom konaní (OČTK). Cieľom strany však nie je robiť zmeny v základnej infraštruktúre týchto orgánov. Predseda strany problém vidí v politických nomináciách na rôzne pozície, napríklad vo vedení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

 "Nepamätám si, že by niekto zo Smeru-SD hovoril o rušení Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) a ÚŠP," reagoval Fico na otázky o zmenách v štruktúre OČTK. Poukázal pritom na vyjadrenia Hlasu-SD, ktorý avizoval možnú reformu týchto orgánov. "My sme pripravení na výmenu ľudí," dodal Fico s tým, že vo svojich funkciách v OČTK nemôžu niektorí ľudia ostať. Poukázal na rôzne obvinenia a kauzy. "Nikto ich nebude zatvárať, to je vec OČTK," deklaroval.

Čakáme na telefonát od
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

 

Viac o téme: VoľbyFicoSmer-SSD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu