Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Chceli by ste pracovať v letectve, no nemáte vyštudovaný tento odbor? Tak riaďte nebo zo zeme! Čaká vás stabilná práca s množstvom benefitov.

LPS hľadá nové posily. Advertoriál Zobraziť galériu (3)
LPS hľadá nové posily. (Zdroj: Getty Images/gorodenkoff)

BRATISLAVA - Štátny podnik Letové prevádzkové služby Slovenskej republiky (ďalej len „LPS“) hľadá nových uchádzačov po celom Slovensku. Obsadzuje totiž pozície riadiacich letovej prevádzky na medzinárodných letiskách v Bratislave, Košiciach, Žiline či Poprade. Možno ste o tejto pozícii ešte ani nepočuli, no verte, že ponúka viac, než si myslíte. Ak chcete zistiť, či by bola vhodná práve pre vás, príďte na Kariéra Expo do Bratislavy, kde uvidíte, ako sa riadi nebo nad Slovenskom.

Čo robí riadiaci letovej prevádzky?

Riadiaci letovej prevádzky má na starosti bezpečnosť a plynulosť všetkých lietadiel, ktoré prelietajú vzdušným priestorom ponad Slovensko a prilietajú alebo odlietajú z našich medzinárodných letísk. Inštruuje pilotov a poskytuje im informácie a upozornenia pre ich plynulý let. Okrem toho zodpovedá aj za bezpečnosť príletov, odletov a pohyb lietadiel na letiskových plochách. A to všetko za pomoci radarov a počítačových systémov. Je to človek, na ktorého sa spoliehajú piloti všetkých typov lietadiel, či už malých, veľkých alebo nákladných.

Voľná pozícia v LPS SR: RIADIACI LETOVEJ PREVÁDZKY
Zobraziť galériu (3)
Voľná pozícia v LPS SR: RIADIACI LETOVEJ PREVÁDZKY  (Zdroj: Martin Bublavý )

Príležitosť stať sa riadiacim letovej prevádzky má takmer každý. To, či uchádzač má alebo nemá predpoklady na túto prácu, sa dozvie až na výberovom konaní, v ktorom prechádza rôznymi kolami. Bežne človek predsa ani len netuší, či má dostatočne rýchle reakcie, výbornú priestorovú orientáciu alebo pamäť. Všetky tieto predpoklady si otestuje počas výberového konania.

Podmienkou uchádzať s o toto zamestnanie je absolvovanie strednej školy s maturitou a ovládanie angličtiny na úrovni B2 (stredne pokročilá). Všetko ostatné sa uchádzači naučia vo výcviku, ktorý trvá približne dva až tri roky. Záujemcovia sa však nemusia obávať. Už aj počas výcviku je budúcemu riadiacemu vyplácaná mzda.

Celoživotné povolanie s množstvom výhod

Po úspešnom výcviku a získaní licencie je nový riadiaci letovej prevádzky odmenený aj atraktívnou mzdou a ďalšími benefitmi, ktoré by sa dali len ťažko porovnávať s výhodami bežných zamestnaní. Tieto pozície majú omnoho vyváženejší work-balance, teda rovnováhu pracovného a osobného života, majú kratší fond pracovného času, dvojtýždňové rekondičné pobyty na zotavenie a oddych. Zároveň im toto povolanie zabezpečuje stabilitu práce. Práca riadiaceho letovej prevádzky je väčšinou celoživotným povolaním.

Ako sa hovorí, lepšie je raz vidieť, ako len počuť, resp. čítať. Prácu riadiaceho letovej prevádzky môžete vidieť aj naživo, a to počas podujatia Kariéra Expo, ktoré sa uskutoční už 11. októbra v bratislavskej Starej tržnici. LPS bude  mať v rámci tejto výstavy pripravený radarový simulátor, na ktorom žiaci vo výcviku riadia letovú prevádzku, napríklad na oblastnom stredisku riadenia v Bratislave či z riadiacej veže v Bratislave. O ukážke na radarovom simulátore vám porozpráva jeden z našich žiakov (momentálne vo výcviku na oblastné stredisko riadenia Bratislava), ktorý bude po úspešnom získaní licencie riadiť nebo nad Slovenskou republikou.

LPS hľadá riadiacich letovej prevádzky pre viaceré slovenské letiská, záujemcovia sa teda môžu uchádzať o túto pozíciu, ktorú by vykonávali v Bratislave, Košiciach, Žiline či Poprade.

Výcvikové stredisko LPS.
Zobraziť galériu (3)
Výcvikové stredisko LPS.  (Zdroj: Martin Bublavý)

Hľadajú aj ďalšie pozície

Ak si netrúfate stať sa špičkovým riadiacim letovej prevádzky, no fascinuje vás letecké prostredie, uchádzať sa môžete aj o ďalšiu profesiu, ktorú podnik obsadzuje. Ide o samostatného technika technického zabezpečenia leteckých navigačných služieb, ktorý zabezpečuje prevádzku technických zariadení budov ako klimatizácie, vzduchotechniky či kúrenia. Spolupracuje aj pri výkone kontrol, údržieb a opráv. Aj táto pozícia ponúka množstvo benefitov.

Nenechajte si ujsť podujatie Kariéra EXPO v Bratislave, kde sa môžete s Leteckými prevádzkovými službami zoznámiť a vidieť, čo všetko vám toto zaujímavé prostredie ponúka

Advertoriál pripravený v spolupráci s Letovými prevádzkovými službami SR.

Viac o téme: PrevádzkyNatívKariéra ExpoLPSRiadiaciLetovej
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu