Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Prehovorila Slovenská komora záchranárov: Odsudzuje konanie obvineného Ivana, ale TOTO odmieta

Obvinený záchranár
Obvinený záchranár (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Slovenská komora zdravotníckych záchranárov (SKZZ) odsudzuje konanie muža obvineného zo znásilnenia 22-ročnej študentky. Zároveň odmieta, aby bol prípad paušalizovaný na všetkých záchranárov. Informuje o tom na sociálnej sieti.

"Komora odsudzuje každý násilný a protiprávny čin, zvlášť taký, ktorý mal byť spáchaný zdravotníckym pracovníkom, ktorého prvotnou úlohou je najmä pomáhať chorým a zraneným. Platí to aj v aktuálnom prípade z Bratislavy," skonštatovala. Zároveň odmieta paušalizovanie prípadu na všetkých záchranárov či útoky na nich a ich povolanie. "Zlyhanie jednotlivca nemôže zatieniť prácu ďalších tisícov príslušníkov záchranárskej komunity," uviedla SKZZ.

Krajský súd v Bratislave poslal do väzby obvineného záchranára (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Komora podotkla, že ročne rieši v priemere päť až osem podnetov, ktoré súvisia s nevhodným správaním záchranárov či inými pochybeniami. "To je štatisticky 0,0013 percenta podnetov z počtu zásahov (záchrannej zdravotnej služby) ZZS. Tiež uvádzame, že komora môže disciplinárne konať iba v prípade, ak má zdravotnícky záchranár príslušnosť ku stavovskej organizácii (komore)," ozrejmila s tým, že aj preto voči obvinenému mužovi v minulosti nekonala a ani konať nemôže.

 

STANOVISKO K MEDIALIZOVANÉMU NÁSILNÉMU ČINU Slovenská komora zdravotníckych záchranárov vyjadruje k predmetnej udalosti...

Posted by Slovenská komora zdravotníckych záchranárov on Saturday, September 16, 2023

Komora zároveň dodala, že nakladanie s liekmi a ďalším zdravotníckym materiálom upravuje legislatíva a interné postupy poskytovateľov ZZS. "Je plne v ich kompetencii vykonávať všetky opatrenia s tým súvisiace, čo sa podľa našich informácií v drvivej väčšine aj deje," skonštatovala.

Polícia prijala oznámenie o nezvestnosti 22-ročnej študentky v nedeľu (10. 9.). Vypátrať sa ju podarilo v pondelok (11. 9.) ráno. Študentku našli v bezvedomí a intoxikovanú v bratislavskej Petržalke. Polícia v tejto súvislosti obvinila zo znásilnenia 54-ročného muža, má ísť o záchranára.

Viac o téme: ZáchranáriŠtudentkaSoňaSlovenská komora zdravotníckych záchranárovSKZZ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu