Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Doplatil na svoju nenávisť: Nechutný komentár k vražde na Zámockej! Do parády si ho vzal súd, trest ho neminul

Streľba na Zámockej Zobraziť galériu (2)
Streľba na Zámockej (Zdroj: Reprofoto/TV JOJ)

PEZINOK - Pred takmer rokom Slovenskom otriasol brutálny útok na dvoch mladých ľudí Juraja a Matúša. Tí sedeli pred barom Tepláreň v centre Bratislavy, keď ich zastrelil len 19-ročný Juraj K. Išlo o prvý teroristický útok na Slovensku.

Matúš a Juraj sedeli v podvečer pred barom Tepláreň v centre Bratislavy. Rozprávali sa a rozmýšľali, aké jedlo si objednajú. Spoločnosť im robila aj ich kamarátka Radka. Spoza rohu ich sledoval 19-ročný Juraj K. a v rukách mal otcovu zbraň. Zrazu za vynoril a spustil paľbu. Matúš a Juraj boli na mieste mŕtvi, Radku trafil do nohy, no našťastie sa jej podarilo ujsť dovnútra podniku a zavolať pomoc.

Strelca hľadali policajti celú noc. Nakoniec ho objavila náhodná okoloidúca v Jaskovom ráde. Juraj K. spáchal samovraždu. Kompetentní neskôr vraždu vyhodnotili ako teroristický útok. Z listu na rozlúčku, ktorý Juraj K. zanechal, ale aj z pamfletu nazývaného "manifest" vyplýva, že išlo o plánovanú akciu. Mladý vrah sa chystal zabiť aj vtedajšieho premiéra Eduarda Hegera a ďalších politikov, ale veľký odpor cítil aj k LGBTIQ komunite či Židom. 

Upozorňujeme, že zábery nie sú vhodné pre maloletých a citlivé povahy

Streľba na Zámockej (Zdroj: Tip čitateľa)

Trest za nechutné slová na internete

Aj napriek tomu, že väčšinu ľudí táto udalosť šokovala a odsúdili ju, Slovensko je s právami pre LGBTIQ ľudí stále pozadu oproti iným krajinám a to sa prejavilo aj na rôznymi nechutnými komentármi na ich adresu. Niektorí dokonca zašli tak ďaleko, že odporný čin mladého teroristu schvaľovali. To sa však vypomstilo aj jednému mužovi. Ten k videu, ktoré vysvetľovalo, čo sa odohralo na Zámockej ulici v Bratislave, napísal nenávistný komentár. Z dôvodu veľkého počtu vulgarizmov a priania smrti ľuďom inej sexuálnej orientácie, sme sa ho v redakcii rozhodli nezverejňovať. 

Doplatil na svoju nenávisť:
Zobraziť galériu (2)

Vysvetľovať ho však musel pred sudkyňou Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. "V presne nezistenom čase dňa 15. 10. 2022 v hoteli Sonne v meste Offenburg v Spolkovej republikeNemecko, zo svojho mobilného telefónu napísal na voľne prístupnú počítačovú sociálnu sieť TIK TOK vystupujúc pod profilom „G.“ na časovej osi používateľa „C.“ komentár, ktorý bol reakciou na uverejnené videopoužívateľa „C.“, v ktorom rozpráva o dvoch zastrelených osobách na Zámockej ulici v Bratislave zo dňa12. 10. 2022, ktorí mali patriť do LGBTI komunity," píše sa v anonymizovanom uznesený Špecializovaného trestného súdu. 

Podľa sudkyne tým verejne podnecoval k násiliu a nenávisti voči skupine osôb pre ich sexuálnu orientáciu a preto schválila dohodu o vine a treste medzi obžalovaným a prokurátorom. Muž, ktorý napísal nenávistný komentár, tak musí zaplatiť peňažný trest alebo si odsedí 5 mesiacov vo väzení. 

Viac o téme: VraždaTeroristický útokŠpecializovaný trestný súdZámocká
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu