Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slovenská lekárska komora vyzýva na schválenie zmien vo fungovaní ambulantných pohotovostí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre deti je neskrátením ordinačných hodín ambulantných pohotovostí ohrozená. Uviedla to Slovenská lekárska komora (SLK). Vyzýva preto poslancov Národnej rady (NR) SR, aby schválili zmeny vo fungovaní ambulantných pohotovostí.

archívne video

Minister zdravotníctva Palkovič predstavil opatrenia Stratégie ambulantnej starostlivosti (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Vláda síce pred pár dňami schválila skrátenie ordinačných hodín, na rade je však parlament, ktorý musí navrhované zmeny odsúhlasiť. Zatiaľ sa však poslanci venujú skôr predvolebnej kampani a zdravotníci a lekári sú opäť na vedľajšej koľaji. A realita je taká, že stovky pediatrov už dali výpovede zo služieb ambulantnej pohotovostnej služby, desiatky ďalších odmietajú slúžiť aj pod hrozbou pokút," uviedla v stanovisku.

Slovenská lekárska komora vyzýva
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Neskrátenie ordinačných hodín z 22.00 na 20.00 h by podľa komory mohlo ohroziť dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre najmenších. "Vždy je lepšie zachovať dostupnosť služby, ako riskovať jej úplné zrušenie," povedal prezident SLK Pavel Oravec. Skrátenie ordinačných hodín ambulantných pohotovostí prináša návrh novely zákona o zdravotnej starostlivosti. Poslanci by o nej mali rokovať na mimoriadnej schôdzi parlamentu, ktorá sa má začať vo štvrtok (7. 9.). Na schválenie zmien na podporu primárnej pediatrickej starostlivosti vyzýva aj Výbor Slovenskej spoločnosti primárnej pediatrickej starostlivosti.

Viac o téme: Slovenská lekárska komoraAmbulantné pohotovostiOrdinačné hodiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu