Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Peľová sezóna paliny a inváznej ambrózie sa končí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BANSKÁ BYSTRICA - Peľová sezóna paliny a inváznej ambrózie sa končí. Svojím vrcholom prešla na celom Slovensku. Peľ tráv sa bude vyskytovať v ovzduší v nízkych denných koncentráciách až do jesene. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Ako ďalej uviedla, peľ pŕhľavy dosiahne v ovzduší pomerne vysoké denné koncentrácie na väčšine územia Slovenska. "Denné hladiny peľu ambrózie sa budú udržiavať vo významných denných koncentráciách na celom území Slovenska," objasnila. Dodala, že ochladenie a silné búrky spôsobia regionálne poklesy denných koncentrácií peľu v ovzduší.

V uplynulom týždni dominoval v ovzduší na území Slovenska peľ silných alergénov, ambrózie a paliny, spolu s peľom pŕhľavy. Hovorkyňa spomenula, že peľ tráv z čeľade lipnicovitých dosahoval len veľmi nízke denné koncentrácie. "Peľ inváznej ambrózie v ovzduší dosahoval veľmi vysoké denné koncentrácie na celom území Slovenska," zdôraznila s tým, že palina v ovzduší dosiahla významné denné koncentrácie už len na strednom Slovensku.

Najvyššie koncentrácie peľu

Lafférsová priblížila, že najvyššie denné koncentrácie peľu ambrózie zachytili v Banskej Bystrici, v Bratislave, v Nitre, v Košiciach a v Žiline. Peľ paliny dosiahol najvyššie hladiny v Banskej Bystrici a v Nitre. V ovzduší sa podľa jej slov vyskytoval aj peľ skorocelu, štiavu, chmeľu, mrlíka a peľ astrovitých.

Viac o téme: PalinaPeľová sezónaInvázna ambrózia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu