Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Takéto zvyšovanie platov tu ešte nebolo: Učitelia aj štátni zamestnanci si výrazne polepšia! TOTO sú presné sumy

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Štátnym a verejným zamestnancom porastú už po druhýkrát v tomto roku platy. Nebudú sami, prilepšia si aj učitelia. Nejde pritom o žiadne kozmetické úpravy, ktoré ani nepocítite, ale o historicky najvyššiu valorizáciu, ktorá dotknutým skupinám do peňaženiek prinesie aj stovky eur navyše.

Archívne video: Učitelia sú kategória zamestnancov, ktorá potrebuje podľa premiéra výrazne pomôcť

Učitelia sú kategória zamestnancov, ktorá potrebuje podľa premiéra výrazne pomôcť (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Štátni zamestnanci si výrazne prilepšili po prvýkrát tento rok už od 1. januára, keď im platy narástli celkovo o 7 percent. Rovnako tak porástli aj platy učiteľov vysokých škôl, výskumných a vývojových zamestnancov, pedagogických a odborných zamestnancov a to dokonca až o 10 percent.

Platové tarify štátnych zamestnancov od 1. septembra 2023 (v eurách mesačne).
Zobraziť galériu (5)
Platové tarify štátnych zamestnancov od 1. septembra 2023 (v eurách mesačne).  (Zdroj: Úrad vlády SR)

Od 1. septembra však dostanú opäť viac. Štátni zamestnanci si polepšia o 10 percent, druhá menovaná skupina, teda učitelia, dokonca až o 12 percent. Ak sa spočíta januárové a septembrové dvíhanie platov, vyjde z toho skutočne vysoké číslo. Celkovo po prvej aj druhej valorizáciu narástli platy zamestnancov v štátnej a verejnej správe o 21,2 percenta a učiteľov o 26,9 percenta.

Takéto zvyšovanie platov tu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Úrad vlády SR)

Presné čísla si každý, koho sa to týka, môže nájsť v prehľadnej tabuľke. Platy štátnych zamestnancov sú zaradené v deviatich platových triedach. Od januára platilo, že zamestnanci v prvej, najnižšej triede, dostávali mesačne 640,50. V najvyššej triede to bolo 1 478 eur. Od 1. septembra sa však tieto sumy zdvihnú na 705 eur v prvej platovej triede až po 1 626 eur v deviatej platovej triede.

Takéto zvyšovanie platov tu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Úrad vlády SR)

V prípade učiteľov boli od januára až do konca augusta platy v rozmedzí od  837,50 eura v najnižšej triede do 1 514,50 eura v tej najvyššej. Od septembra však stúpnu na 938 eur až 1 696,50 eura.

Okrem toho bola vlani na jeseň učiteľom aj štátnym zamestnancom vyplatená tiež jednorazová odmena vo výške 500 eur.

Takéto zvyšovanie platov tu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Úrad vlády SR)

Zvýšenie platov štátnych a verejných zamestnancov a učiteľov schválila ešte vlani v auguste vláda Eduarda Hegera. "Nikdy v histórii Slovenka nerástli takto zásadne v priebehu jediného roka platy v štátnej a verejnej správe. Ide o ďalšiu miliardu, ktorú dávame občanom tejto krajiny," skonštatoval v čase schvaľovania nariadení vychádzajúcich z kolektívnych zmlúv vtedajší štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek. Tento rok si zvýšenie platov štátnych a verejných zamestnancov vyžiada zo štátneho rozpočtu dokopy skoro 740 miliónov eur. Budúci rok to bude takmer 1,22 miliardy eur.

Viac o téme: UčiteliaPlatValorizáciaŠtátni zamestnanciŠtátna a verejná správa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu