Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Európu zmáhajú horúčavy: Bilbao hlási 44 °C, nepomáha ani Atlantik, vo Francúzsku je peklo! Zlé správy aj pre Slovákov

Horúčavy v Grécku
Horúčavy v Grécku (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Giannakouris)

BRATISLAVA – Nie len na Slovensku v posledných dňoch doslova bojujeme s úmornými horúčavami. Teploty vyskočili vysoko nad 30 stupňov Celzia. Horúčavy sužujú aj Francúzsko a Španielsko a to dokonca v takých častiach krajín, kde doteraz tak vysoké teploty štandardom nebývali.

Archívne video: Pozrite si prvé reakcie dovolenkárov, ktorých evakuovali z požiarmi zasiahnutého Rodosu

Pozrite si prvé reakcie dovolenkárov, ktorých evakuovali z požiarmi zasiahnutého Rodosu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Horúčavy, ktoré v Európe udreli na sklonku augusta, sa stali poprednou témou týchto dní. „Horúci vzduch sa z juhu najprv dostal nad Francúzsko, kde teplota vystúpila už niekoľko uplynulých dní nad 40 °C, dokonca v stredu tam zaznamenali aj najvyššiu augustovú teplotu vzduchu, keď namerali 44,4 °C,“ uviedol SHMÚ. Údaj je podľa nich o to mimoriadnejší, že bol zaznamenaný v záverečnej dekáde leta. Neuveriteľných 44 °C však zaznamenalo aj Bilbao, čo by bolo podľa meteorológov mimoriadne v každej ročnej dobe, keďže mesto sa nachádza na severe Španielska pri pobreží Atlantického oceánu.

 

V Európe prebieha ďalšia mimoriadna vlna horúčav Horúci vzduch sa z juhu najprv dostal nad Francúzsku, kde teplota...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Friday, August 25, 2023

Ako ste na Slovensku, určite vás však bude zaujímať, že v juhozápadnom prúdení sa pred studeným frontom horúci vzduch postupne dostáva aj nad našu oblasť. Dnes vlna horúčav opäť zosilnie a najmä na juhozápade teplota presiahne 35 °C. „Navyše sa aj zvýši vlhkosť), vplyvom čoho budú podmienky najťažšie znesiteľné práve na juhozápade, kde bude okrem najvyššej teploty až silno dusno,“ dodali. Podobne to bude vyzerať aj cez víkend.

Priemerné teploty vo Francúzsku už začiatkom týždňa presiahli viac ako 10 ročný rekord. Následne sa ešte zvyšovala. Takto po sebe nasledujúce vysoké teploty neznamenali vo Francúzku koncom leta v celej histórii meraní od roku 1947. V krajine platil pre veľkú časť departmentov najvyšší stupeň výstrahy pred vysokými teplotami. Trvajúca a intenzívna vlna horúčav sa podľa tamojších meteorológov týka dvoch tretín krajiny. Horolezcom dokonca Horolezcom odporúčili odložiť výstup na Mont Blanc. Dôvodom bolo, že pre vysoké teploty existuje vyššie riziko zosuvu skál, ako aj vzniku nových trhlín na ľadovcoch.

Viac o téme: HorúčavaŠpanielskoFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu