Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Katastrofa pri slovenských hraniciach: Brnom sa prehnala supercela! VIDEO ničivej búrky

Juhomoravským krajom a časťou Brna sa prehnala silná búrka.
Juhomoravským krajom a časťou Brna sa prehnala silná búrka. (Zdroj: Twitter/Události Brno)

BRNO – Vo včerajších skorých večerných hodinách sa Južnou Moravou prehnala silná búrka, ktorej sa hovorí aj supercela. Silný vietor strhával strechy domov a popadali desiatky stromov. Železničná doprava musela byť prerušená na niekoľko hodín.

archívne video

V Bratislave sa na niektorých miestach vyskytli aj krúpy (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Hasiči Juhomoravského kraja boli 22. augusta vysielaní od poobedných hodín postupne k desiatkam škodových udalostí. Tie boli následkom supercely, ktorá sa prehnala touto časťou regiónu. Búrka zasiahla aj Brmo, odkiaľ bolo hlásených najviac zásahov hasičského zboru. Padali stromy, vietor ničil strechy a škody utrpeli aj zaparkované autá. Hasiči na sociálnych sieťach informovali, že na Hájecké ulici aspoň provizórne opravujú strechu. 

Hasičský zbor bol vyslaný celkovo k 65 udalostiam. "Prevažná väčšina hlásených udalostí je na území Brna, najčastejšie ide o spadnuté stromy. Postupne ale začíname riešiť aj poškodené strechy, silne poškodená je prízemná budova v Hájeckej ulici, kde hasiči čakajú na príchod statika, aby posúdil celkový stav," ozrejmil hovorca hasičov Juhomoravského kraja Štefan Komosný.

 

Od 16. hodiny hasiči v Jihomoravském kraji evidovali (57) událostí, během kterých poskytovaly jednotky zejména...

Posted by HZS Jihomoravského kraje on Tuesday, August 22, 2023

Silný vietor 

Od Znojemska na Brno postupovala supercela. Vyskytovali sa v nej intenzívne zrážky, padali krúpy o priemere 3 cm a vietor fúkal rýchlosťou viac ako 80 km/h. Meteorológovia varujú pred silnými búrkami. Kvôli spadnutému stromu na trakčné vedenie sa zastavili vlaky smerom na Chrlice. 

Storm splitting

Na Znojemsku sa vytvorili ďalšie dve supercely. Prebehol tu proces, ktorému sa hovorí storm splitting – rozdelenie jednej supercelárnej búrky na dve. V ich rámci možno očakávať krúpy o veľkosti cez 2 cm a nárazy vetra aj okolo 90 km/h. 

Viac o téme: PočasieKatastrofaBúrkaBrnoČeská republikaMoravaSupercelaJuhomoravský kraj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu