Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

PRIESKUM Slováci chcú za premiéra Pellegriniho: Predbehol Fica aj Šimečku! Pozrite, kde skončil Matovič

(Zdroj: Topky/ Maarty, Ramon Leško, Ján Zemiar)

BRATISLAVA – V premiérskom kresle chce najviac Slovákov vidieť Petra Pellegriniho. Šéfa strany Hlas-SD by v tomto úrade najradšej videlo až 20 percent opýtaných. Nasleduje ho Robert Fico zo Smeru-SSD, ktorý túto funkciu zastával v minulosti už trikrát. Trojicu uzatvára Michal Šimečka z Progresívneho Slovenska.

Podľa prieskumu, ktorý pre TA3 vypracovala agentúra AKO, by chceli Pellegriniho za premiéra najmä ľudia s najnižším vzdelaním, a ľudia z Košického, Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja. Nadpriemerne často ho uvádzali ženy a ľudia starší ako 66 rokov.

Video TK HLAS- SD: Zastavíme odliv mladých ľudí do zahraničia

TK HLAS- SD: Zastavíme odliv mladých ľudí do zahraničia (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Druhého v poradí, Roberta Fica, chce späť 18 percent respondentov. Sú to najmä ľudia z Prešovského, Trnavského a Trenčianskeho kraja. Čo sa týka veku a vzdelania, sú to najmä ľudia starší ako 66 rokov s najnižším vzdelaním.

Líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka v prieskume získal 14,2 percenta hlasov. Oslovil najmä mladých ľudí vo veku od 18 do 33 rokov a ľudí s vysokoškolským vzdelaním. Za premiéra by ho chceli ľudia  z Bratislavského, Trnavského a Žilinského kraja.

Po trojici nasledujú s priepastným rozdielom dvaja bývalí premiéri – Igor Matovič a Eduard Heger, ktorí dostali svorne 5,5 percenta hlasov. Za nimi je Richard Sulík (4,4 percenta), Milan Uhrík (4 percentá), Milan Majerský (3,9 percenta), Andrej Danko (3.3 percenta) a Boris Kollár (3 percentá).

 

Viac o téme: PrieskumPremiérVoľby 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu