Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ľuďom nemôžeme pomáhať zneužívaním mimoriadnej situácie, povedal Hrabko

Juraj Hrabko Zobraziť galériu (2)
Juraj Hrabko (Zdroj: TASR/Michal Svitok)

BRATISLAVA - Keď pominú dôvody, pre ktoré bola vyhlásená mimoriadna situácia, je potrebné ju zrušiť. Jej pretrvávanie z iných dôvodov, napríklad v súvislosti so sociálnou pomocou, je zneužívaním mimoriadnej situácie. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

VIDEO Možný koniec mimoriadnej situácie pre covid sa bude riešiť vo štvrtok

Možný koniec mimoriadnej situácie pre covid sa bude riešiť vo štvrtok (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Reagoval tým na slová premiéra Ľudovíta Ódora, podľa ktorého je vôľa zrušiť mimoriadnu situáciu vyhlásenú kvôli pandémii koronavírusu, ale nie tak, aby to poškodilo pomoc ľuďom, ktorí ju potrebujú. Na mimoriadnu situáciu sú totiž podľa neho naviazané niektoré opatrenia a odklady splátok.

Opatrenia môžu zaviesť aj ako trvalé

Hrabko reaguje, že parlament a vláda môžu sociálne opatrenia zaviesť aj ako trvalé, napríklad zmenou legislatívy. "Nemôžete zneužívať mimoriadnu situáciu, veď nebola vyhlásená preto, že títo ľudia potrebujú odklad splátok," upozornil.

Vláda bude o opatreniach na stabilizáciu pediatrov rokovať o dva týždne. Chce ich riešiť cez skrátené legislatívne konanie. Podľa Hrabka je otázne, či je situácia v oblasti pediatrických ambulantných pohotovostí taká akútna, že je potrebné riešiť ju v skrátenom legislatívnom konaní na mimoriadnej schôdzi parlamentu. "Legitimita súčasného parlamentu je už veľmi slabá. Zásadné veci, ktoré s dotýkajú ľudí, by už prijímať nemal, lebo sa môže stať, že ich nový parlament okamžite po voľbách zruší," uviedol. 

Nový štátny tajomník Ministerstva vnútra

Ak by predsa len malo prísť k mimoriadnemu rokovaniu parlamentu, mala by mu podľa Hrabka predchádzať široká dohoda relevantných politických strán na takej forme riešenia, ktorá pretrvá aj po parlamentných voľbách. Novým štátnym tajomníkom Ministerstva vnútra (MV) SR sa na základe rozhodnutia vlády stane Martin Královič, súčasný nočný primátor Bratislavy. Vymenovanie nového štátneho tajomníka umožní podľa Hrabka premiérovi Ódorovi preniesť na neho časť zodpovednosti za chod rezortu. Predpokladá, že si zvolil človeka, ktorému dôveruje. 

Nočný primátor Bratislavy Martin Královič
Zobraziť galériu (2)
Nočný primátor Bratislavy Martin Královič  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Kompetenciu posúdiť, či má nový štátny tajomník dostatok skúseností na zastávanie funkcie, má podľa Hrabka premiér a ak by sa štátny tajomník neosvedčil, môže ho vláda z postu kedykoľvek odvolať. Podľa Hrabka by bolo sympatické, ak by rekordný počet ľudí registrovaných na voľbu zo zahraničia signalizoval vysokú účasť aj na parlamentných voľbách ako takých, pravdepodobne je však len dôsledkom jednoduchšej možnosti registrácie.

"Ľudia klikali, používali webovú aplikáciu, to je podľa mňa hlavný dôvod tohto, prečo sme v tomto volebnom roku dosiahli historický rekord," skonštatoval na margo 72.993 občanov registrovaných na voľbu zo zahraničia. Za nevýhodu tohto spôsobu hlasovania Hrabko považuje to, že na rozdiel od hlasovania za plentou nie je možné garantovať tajnosť voľby. "Ale zákon to umožňuje. Pokiaľ boli voľby na zastupiteľských úradoch, tajnosť voľby bola zachovaná," uzavrel.

Viac o téme: PomocMimoriadna situáciaJuraj HrabkoĽudovít Ódor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu