Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Búrlivé ráno pre bývalého šéfa polície: Tibor Gašpar skončil náhle v rukách NAKA!

Tibora Gašpara zadržala NAKA. Zobraziť galériu (16)
Tibora Gašpara zadržala NAKA. (Zdroj: Facebook/Polícia SR, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Mimoriadne búrlivé ráno zažíva bývalý policajný prezident a aktuálna deviatka kandidátky Smeru-SSD Tibor Gašpar. Toho totiž v skorých ranných hodinách v piatok zadržali príslušníci NAKA. Nie je to pritom jediná stiahnutá osoba "z obehu".

archívne video

Poslanci zo strany Smer o aktuálnej situácii v Policajnom zbore: Fico žiada odvolanie Hamrana (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


  • dnes v skorých ranných hodinách v Nitrianskom kraji jednotky NAKA zadržali bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, akcia nesie názov Ezechiel 7
  • spolu s ním mal byť zadržaný aj bývalý šéf policajného tímu "novinár" Roman Stahl
  • dvojica má byť obvinená zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupcie
  • okrem Gašpara a Stahla mal byť obvinený aj podnikateľ Norbert Bödör, toho dnes nezadržali, pretože je v zahraničí
  • šéf Smeru-SD Robert Fico avizuje poobednú tlačovú konferenciu

Aktualizované 15:05

Zadržanie policajného exprezidenta Tibora Gašpara je bezprecedentný zásah do predvolebného boja. Vyhlásila to Slovenská národná strana (SNS). Vyzvala prezidentku SR Zuzanu Čaputovú na podniknutie krokov, aby bol kabinet Ľudovíta Ódora "vládou odborníkov a nie Progresívneho Slovenska". "Nikdy v histórii Slovenskej republiky sa nestalo, aby človek z vedúcich miest kandidátnej listiny bol demonštratívne zatknutý," uviedla SNS v stanovisku. Je podľa strany zrejmé, že zásahom polície je narušený priebeh parlamentných volieb.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (16)
Andrej Danko  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Aktualizované 14:58

Policajného exprezidenta Tibora Gašpara obvinili bezodkladne po tom, ako vyšetrovateľ na základe dôkazov nemal pochybnosti. Vyplýva to zo stanoviska polície na sociálnej sieti. Potvrdila, že v prípade obvinili celkovo tri osoby. "Uznesenie o vznesení obvinenia bolo vydané bezodkladne po tom, ako mal vyšetrovateľ na základe vykonaného dokazovania, zabezpečených dôkazov a ich vyhodnotenia bez dôvodných pochybností za to, že skutkov sa dopustili konkrétne osoby," uviedla polícia.

Aktualizované 14:01

Nezávislosť polície, orgánov činných v trestnom konaní, je podľa premiéra Ľudovíta Ódora základným predpokladom zdravej spoločnosti. "Nechajme ich robiť si svoju prácu a počkajme na ich komunikáciu o tom, čo sa deje a prečo sa tak deje. Zároveň je dôležité, aby polícia, v rámci toho, čo je možné povedať, jasne odkomunikovala okolnosti prípadu. Je to dôležité obzvlášť v situáciách, ktoré sú veľmi citlivé a spoločensky výbušné. Tvrdiť, že premiér alebo vláda, sú akýmkoľvek spôsobom informovaní o živých prípadoch, akýmkoľvek spôsobom na veci aktívne participujú, či sú informovaní nad rámec verejných informácií, je lož," odkazuje Ódor, ktorý je zároven poverený vedením rezortu vnútra.

Búrlivé ráno pre bývalého
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 12:51

Advokát Marek Para v sídle NAKA. Smer medzitým naplánoval tlačovú konferenciu na túto tému o 16:30.

Advokát Marek Para prichádza na NAKA (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 12:00

K zadržaniu Tibora Gašpara mala čo povedať aj bývala vicepremiérka a šéfka Za ľudí Veronika Remišová. "Panika, ktorú predvádza predseda Smeru je odrazom jeho hodnotového nastavenia a vykresľuje realitu, ktorá Slovensko čaká v prípade, ak mu voliči dajú moc do rúk. Robertovi Ficovi nevadí, že na svoju kandidátku umiestňuje ľudí obvinených zo závažnej trestnej činnosti, naopak, čierne nominácie svojho volebného zoznamu zvrátene povyšuje na martýrsky zápas za slobodu. Verejnosť sa nesmie nechať zmiasť týmto klamstvom a predstavitelia všetkých demokratických strán majú povinnosť tento „fejk“ naďalej verejne neúnavne demaskovať a upozorňovať na jeho dôsledky," píše Remišová v stanovisku.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (16)
Veronika Remišová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 11:58

Približne o polhodinu začína výsluch Tibora Gašpara. Marek Para očakáva, že verejnosti odprezentuje svoje stanovisko okolo pol tretej poobede.

Aktualizované 11:14

K zadržaniu Tibora Gašpara sa už vyjadrila aj strana Hlas-SD. "Zatýkanie opozície dva mesiace pred voľbami je dôkazom, prečo musel minister vnútra Šimko odísť. Je to zásadny mocenský vstup do predvolebnej kampane, ktorý vrhá zlé svetlo na úradnícku vládu, ktorá sa zodpovedá prezidentke Čaputovej.Napľňajú sa tak slová Igora Matoviča ktorý takéto zásahy voči opozicii dlhodobo avizoval. Hlas vyzýva prezidentku Čaputovú a premiéra Ódora vrátiť sa k civilnej kontrole ministerstva vnútra, pretože sú porušené základné princípy kontroly moci a polícia je zneužívaná na politické účely. Hlas je presvedčený, že ani takéto porušenia férovosti demokratickej súťaže nezastavia zmenu, ktorá príde po septembrových voľbách," odkázala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

TK strany Hlas-SD: Slovensko za Matoviča a Hegera schudobnelo
Zobraziť galériu (16)
TK strany Hlas-SD: Slovensko za Matoviča a Hegera schudobnelo  (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Aktualizované 11:05

Podľa advokáta Mareka Paru ide o účelové zadržanie a obvinenie a "akt pomsty". V prípade nevidí žiadne nové skutočnosti. Polícia sa podľa neho opiera iba o výpoveď spolupracujúceho obvineného. Výsluch Gašpara by mal podľa neho začať s miernym meškaním o hodinu a pol.

Búrlivé ráno pre bývalého
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 11:00

Podľa predsedu Progresívneho Slovenska Michala Šimečku sa śéf Smeru "v skutočnosti teší". 

Búrlivé ráno pre bývalého
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Facebook/Michal Šimečka • Progresívne Slovensko)

Aktualizované 10:38

Zakladateľka Smeru-SD a eurposlankyňa Monika Beňová tiež reaguje na dnešný zásah NAKA. Podľa nej ide o snahy prekryť "škandál zo zlyhania Lipšicovej sudkyne Pamely Záleskej", ktorá bola pred niekoľkými dňami medializovaná v súvislosti so stretnutím sa s novinárkou Monikou Tódovou. "S Tiborom som sa osobne nepoznala, až v posledných mesiacoch som mala príležitosť s ním hovoriť častejšie. Je to slušný a rovný chlap, ktorému nejaký Hamran či Lipšic nesiahajú ani po podrážku na topánkach," píše Beňová, ktorá v statuse zároveň zaútočila na prezidentku Zuzanu Čaputovú.

Búrlivé ráno pre bývalého
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Facebook/Monika Beňová)

Aktualizované 10:23

Podľa informácií Startitup, obidvoch zadržaných už obvinili zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupcie. Tieto skutky sa majú týkať obdobia od 2015 až do 2019. Obvinený mal byť okrem Gašpara aj podnikateľ Norbert Bödör. Ako uviedol pre médiá ich advokát Marek Para, podnikateľ v tejto chvíli zadržaný nebol, keďže je momentálne na dovolenke.

Tibor Gašpar
Zobraziť galériu (16)
Tibor Gašpar  (Zdroj: Maarty)

Aktualizované 9:46

"V skorých ranných hodinách v Nitrianskom kraji zasahovala Národná kriminálna agentúra. Počas akcie s krycím názvom Ezechiel 7 boli zadržané dve obvinené osoby R.S. a T.G., a to v súvislosti s podozrením z korupčnej trestnej činnosti," uviedlo policajné prezídium. Vzhľadom k prebiehajúcim zaisťovacím úkonom, vrátane výkonu domovej prehliadky na základe príkazu sudcu pre prípravné konania, nie je podľa polície možné aktuálne poskytnúť žiadne bližšie informácie.

 

AKTUÁLNE: NAKA ZADRŽALA DVE OSOBY PODOZRIVÉ Z KORUPCIE Národná kriminálna agentúra dnes v skorých ranných hodinách...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Friday, August 11, 2023

Aktualizované 9:16

"Vo veci, v ktorej vykonáva dozor prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, vykonáva v súčasnosti úkony polícia, preto sa k nej nebudeme vyjadrovať," povedala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

Gašpara zadržali skoro ráno

O Gašparovom zadržaní príslušníkmi NAKA informovali ako prvé Aktuality.sk. Pripomínajú, že Gašpar figuruje aj v kauze Očistec, pričom Gašpar nie je jediným človekom, ktorý skončil v putách. Zadržali aj bývalého vysokopostaveného príslušníka policajného zboru Romana Stahla. Ten viedol zas vyšetrovací tím "novinár", ktorý sa zaoberal prípadmi, ktoré otvoril zavraždený novinár Ján Kuciak.

Búrlivé ráno pre bývalého
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zadržanie pre korupciu

Gašparovo zadržanie už potvrdil na sociálnej sieti jeho syn Pavol Gašpar, ktorý hovorí, že ide o "predvolebný cirkus". Spomína tiež Bernarda Slobodníka ako jedného z ľudí, ktorí tiež vypovedali.

Búrlivé ráno pre bývalého
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Facebook/Pavol Gašpar)

Gašpara zadržali v súvislosti s podozrením z korupčnej trestnej činnosti. Vyplýva to zo stanoviska Prezídia Policajného zboru.

Po Matovičovi prebrala štafetu likvidácie aj Čaputová, píše šéf Smeru

O zadržaní Gašpara už píše aj sám šéf strany Smer-SD Robert Fico, podľa ktorého "štafetu likvidácie" po Matovičovi prebrala prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá vymenovala úradnícku vládu Ľudovíta Ódora. "Smer-SSD berie tieto pinochetove metódy ako obrovskú výzvu a dnes sa bude zadržaním Tibora Gašpara aj za mojej účasti zaoberať na oficiálnej tlačovej konferencii," avizuje Fico.

Búrlivé ráno pre bývalého
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

Rázna reakcia paláca na Ficove výroky

Na slová šéfa Smeru bleskovo odpovedá prezidentský úrad. "Tvrdenie, že prezidentka dopredu vedela, či dokonca mala dať súhlas s akoukoľvek policajnou akciou, je ďalšie nehorázne klamstvo Roberta Fica. Zároveň chápe, že je pre neho nepredstaviteľné, že by polícia mohla fungovať bez politického riadenia, či zasahovania do jednotlivých prípadov," odovzdáva stanovisko prezidentky jej hovorca Martin Strižinec.

"Prezidentka opakovane tvrdí, že v každej demokracii je stíhanie predstaviteľov politickej opozície citlivá vec, ktorá môže vyvolávať rôzne reakcie, o to viac je potrebné, aby tieto kroky polícia vysvetlila verejnosti v medziach, ktoré jej zákon umožňuje," dodal Strižinec.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (16)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V Smere sú nervózni, reaguje bývalá vládna strana

Na dnešné udalosti už reagujú aj predstavitelia OĽaNO a priatelia. Poslanec Tomáš Šudík si napríklad myslí, že v Smere musia byť teraz "všetci nervózni".

Búrlivé ráno pre bývalého
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Facebook/Tomáš Šudík)

OĽaNO a priatelia zas uviedlo, že práve Gašpar je človekom, ktorý "niekoľko mesiacov klame, zastrašuje a vyhráža sa policajtom".

Búrlivé ráno pre bývalého
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Facebook/OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti)

Viac o téme: ZadržanieRobert FicoTibor GašparNAKASmer-SSDRoman Stahl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu