Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Špecializovaný trestný súd odsúdil Bernarda Slobodníka na podmienečný trest, žiadal sprísnenie trestu

Bernard Slobodník Zobraziť galériu (2)
Bernard Slobodník (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BANSKÁ BYSTRICA – Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica odsúdil v pondelok bývalého šéfa národnej jednotky finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Bernarda Slobodníka na úhrnný trojročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní štyroch rokov. Súd tak urobil na základe sprísnenej dohody o vine a treste medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a Slobodníkom, ktorý priznal vinu v troch korupčných skutkoch. Rozhodnutie je právoplatné.

Rozhodnutie bolo okamihom vyhlásenia právoplatné. Exšéf finančnej polície NAKA sa vzdal práva na verejný súdny proces a možnosti odvolať sa voči rozsudku.

Prokurátor špeciálnej prokuratúry Peter Mikuláš k rozsudku Bernarda Slobodníka

Prokurátor špeciálnej prokuratúry Peter Mikuláš k rozsudku Bernarda Slobodníka (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Podľa pôvodnej verzie dohody mal Slobodník dostať dvojročný trest väzenia s podmienečným odkladom na tri roky. Samosudca ŠTS mal však výhrady a žiadal sprísnenie trestu aj preto, že obvinený sa skutkov dopustil ako verejný činiteľ. Po krátkej prestávke na poradu prokurátora ÚŠP s obhajcom a Slobodníkom, spolupracujúcim obvineným vo viacerých mediálne známych kauzách, sprísnenú dohodu schválil.

Bernard Slobodník
Zobraziť galériu (2)
Bernard Slobodník  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Dohoda sa týkala zločinov prijímania úplatku v rokoch 2016, respektíve 2017. Slobodník mal prevziať peniaze od nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra vo výške 50.000 eur za to, aby sa pomohlo Štefanovi Žigovi, príbuznému exministra Petra Žigu. Jeho firma figurovala v rozsiahlej ekonomickej trestnej činnosti daňového charakteru. Polovicu si nechal Slobodník a zvyšok dal kolegovi, expolicajtovi Mariánovi Kučerkovi, ktorý už bol v tejto veci právoplatne odsúdený. Išlo o kauzu Valčeky.

Advokát Peter Kubina k rozsudku Bernarda Slobodníka

Advokát Peter Kubina k rozsudku Bernarda Slobodníka (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

V ďalšom podobnom prípade obvinený prijal 50.000 eur od Petra Petrova, prezývaného Tiger, ako "poďakovanie" od istej spoločnosti za to, že sa vyhne trestnému stíhaniu. Polovicu dal opäť Kučerkovi. Tretí prípad sa týkal úplatku za vynášanie informácií z prostredia polície o tom, či je určitá osoba rozpracovaná. Na verejné zasadnutie na ŠTS prišiel aj obhajca Norberta B. Marek Para. Hoci v tomto konaní nebol procesnou stranou, súd žiadal, aby predložený návrh dohody neschválil.

"Vzniesol som podnet, aby súd prehodnotil právne posúdenie skutku, lebo prokurátor ho evidentne podkvalifikoval. Treba si uvedomiť, že dva z týchto skutkov Slobodník dobrovoľne neobjasňoval. Začal sa k nim doznávať až po tom, ako vypovedali iní svedkovia, takže túto trestnú činnosť zamlčiaval," konštatoval Para.

"Voči obvinenému sú vedené aj iné trestné konania, či už na súde, alebo sú v prípravnom konaní za ďalšie, závažnejšie trestné činy. Významnou mierou spolupracuje pri objasňovaní trestnej činnosti a s tým sa stotožnil aj sudca," reagoval prokurátor ÚŠP Peter Mikuláš. Podľa Slobodníkovho advokáta Petra Kubinu je jeho klient súčasťou podanej obžaloby v kauze Očistec.

Viac o téme: KorupciaTrestSúd Bernard Slobodník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu