Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pri pokladni vás čaká prekvapenie: Koniec papierových bločkov! TAKTO by to malo po novom fungovať

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA – Papierové bločky môžu byť už čoskoro minulosťou. Francúzi pristúpili k radikálnemu opatreniu. Papierové bločky vydajú v obchodoch iba tým zákazníkom, ktorí o ne vyslovene požiadajú. Prvé predajne už zavádzajú tieto novinky aj na Slovensku.

Archívne video: Otvorenie druhej časti nákupného centra Eurovea

Otvorenie druhej časti nákupného centra Eurovea (Zdroj: Topky/Maarty)

Vo Francúzsku sa domnievajú, že pri bežných nákupoch potravín môže takto jeden supermarket ročne ušetriť až pol tony papiera. Aj na Slovensku sme často svedkami toho, ako si veľa zákazníkov bločky ani nezoberie a predavač ich potom hádže rovno do koša. Aj tie, ktoré si zákazníci zoberú, čaká väčšinou podobný osud. Prvé siete predajní už preto aj u nás dávajú zákazníkom na výber, či majú o vytlačený „klasický“ bloček záujem. Namiesto toho im ponúkajú elektronickú alternatívu.

Pri pokladni vás čaká
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

„E-doklad je služba, ktorá držiteľom vernostnej karty COOP Jednota umožňuje namiesto tlačeného pokladničného dokladu v predajni získať elektronickú podobu dokladu do zákazníckeho konta, prípadne do e-mailovej schránky,“ povedala pre portál tvnoviny.sk hovorkyňa COOP Jednota Jana Kuklová.

V predajniach sietí Kraj a Terno sa zasa pri pokladni zákazníkov pýtajú, či chcú bločky vytlačiť, alebo im ich stačí poslať elektronicky. Zákazník však musí mať vernostnú kartičku. Novinka by sa mohla čoskoro objaviť aj v ďalších reťazcoch. Zaviesť ju plánuje Billa aj Kaufland. „Nad podobným ekologickým opatrením uvažuje aj BILLA. Predpokladáme, že by sme ho mohli v našich supermarketoch zaviesť v budúcom roku,“ uviedla hovorkyňa Kvetoslava Kirchnerová. Kaufland je už v testovacej fáze. „Momentálne podobné systémy testujeme, avšak konkrétnejší termín prípadnej realizácie zatiaľ z našej strany nie je možné zverejniť,“ povedala hovorkyňa spoločnosti Lucia Vargová.

Pri pokladni vás čaká
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zmenám nehovorí nie ani Tesco. „V rámci nášho dlhodobého strategického plánu digitalizácie neustále zlepšujeme aplikáciu Clubcard a pracujeme na to, aby sme ponúkali tie najlepšie vernostné benefity. Pozeráme sa však na všetky možnosti, ako byť udržateľnejší, vrátane inovácií týkajúcich sa pokladní aj ďalších častí biznisu,“ uviedlaPR manažérka Mária Zerzanová.

Zmeny sa netýkajú iba predajní potravín. Novinku nedávno spustila aj sieť lekárni Dr. Max.  

Viac o téme: NákupBločkyObchod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu