Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Domácnosti sa strachujú z rastúcich poplatkov: Budeme konečne platiť menej? TOTO sa stane s cenou elektriny!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Domácnosti si môžu vydýchnuť. Účty za elektrinu by sa v budúcom roku nemali výraznejšie posunúť. Slovenské elektrárne ľudí uistili, že pre domácnosti sú pripravené dodávať elektrinu za prijateľný peniaz. Rezort hospodárstva sa taktiež pridal na stranu upokojovania občanov, dodali, že stačí dotiahnuť už len detaily. Čo si o celej situácii myslí analytik?

archívne video

Ceny elektriny by mohli v budúcom období vzrásť o 20% (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Po politickej prestrelke, kedy bol jedným z plánov bývalej vlády mimoriadne zdanenie Slovenských elektrárni (SE) sa zdá, že nezhody s najväčším dodávateľom elektriny konečne utíchli. Podľa portálu RTVS sa tak schyľuje k dohode medzi vládnou garnitúrou a elektrárňami. Potom, čo expremiér Igor Matovič s exministrom hospodárstva Richardom Sulíkom došli k zhode sa s SE konečne zhodli na fixnej a výhodnejšej cene.

Pokiaľ sa však dohoda medzi vládou a SE nepredĺži aj na ďalší rok, Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) odhaduje, že cena elektriny by mohla vzrásť až o 80%. „Za predpokladu, že nebudú žiadne mimoriadne opatrenia štátu, tak pre bežnú domácnosť pri tej spotrebe okolo 2,5 megawatthodiny za rok to robí 30 až 35 eur za mesiac,“ vysvetlil Andrej Juris, predseda ÚRSO.

Slovenské elektrárne dúfajú, že zmluvu so štátom sa im podarí podpísať. „Podnikáme všetky kroky k tomu, aby bolo čo najskôr možné podpísať implementačnú zmluvu so štátom, a to aj napriek tomu, že Európska komisia nevydala rozhodnutie o súlade tejto schémy s právom štátnej pomoci, ale len nezáväzný list,“ informovala hovorkyňa Slovenských elektrární Oľga Baková. Rezort dodáva, že tento proces by chceli ukončiť už do konca leta.

Domácnosti sa strachujú z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Analytik v tom má jasno: Rezort si nemôže vyberať

Podľa analytika Jozefa Badidu z portálu Energia pre vás by poverená vláda nemala toto rozhodnutie dlho zvažovať, v úradoch im totiž už nezostáva veľa času, štát by sa tak podľa analytika mal s SE už čoskoro dohodnúť. „Nemajú veľmi priestor na systémové riešenia. A tej vláde by nechali asi dosť nepríjemný darček, keby to nevyužili,“ myslí si analytik.

Vláda informovala o cenách energií pre domácnosti (Zdroj: Topky/Maarty)

Hovorkyňa Slovenských elektrárni dodáva, že podpis zmluvy by domácnostiam zabezpečil stabilné a predom dohodnuté ceny energií obsiahnuté v zmluve pre rok 2024.

Viac o téme: PoplatkyEkonomikaÚrad pre reguláciu sieťových odvetvíEnergetikaCeny elektriny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu