Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Aj vojaci môžu prispievať rodičom prostredníctvom rodičovského dôchodku: Ako na to?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Aj profesionálni vojaci môžu prispievať svojim rodičom prostredníctvom rodičovského dôchodku. Umožňuje to schválená novela zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov. Informovala Michaela Lacková z tlačového oddelenia Ministerstva obrany (MO) SR.

"Rodičia príslušníkov Ozbrojených síl SR majú tiež nárok na rodičovský dôchodok. Umožňuje im to schválená zmena zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov. Vzhľadom na špecifiká výsluhového zabezpečenia je však systém poskytovania týchto dôchodkov odlišný," spresnila Lacková.

archívne video Minister obrany Martin Sklenár: Rezort obrany už požiadal USA o konkrétnu ponuku na vrtuľníky Viper

Minister obrany Martin Sklenár: Rezort obrany už požiadal USA o konkrétnu ponuku na vrtuľníky Viper (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Musia vyplniť písomné vyhlásenie

Pre získanie nároku na rodičovský dôchodok je potrebné, aby príslušníci Ozbrojených síl SR vyplnili písomné vyhlásenie profesionálneho vojaka a doručili ho Vojenskému úradu sociálneho zabezpečenia v termíne do 31. augusta 2023. 

Bližšie informácie a požadované dokumenty sú zverejnené v metodickom usmernení Vojenského úradu sociálneho zabezpečenia na stránke www.vusz.sk alebo vusz.mil.sk. "Pre zjednodušenie celého procesu rezort obrany zriadil poradnú telefonickú linku (+421 903 824 375), na ktorú sa profesionálni vojaci môžu ozvať v prípade akýchkoľvek otázok týkajúcich sa rodičovského dôchodku," dodala. 

Linka bude k dispozícii od pondelka do piatka

Linka bude k dispozícii od pondelka do piatka v čase od 8.00 do 15.00 h v termíne do 31. augusta 2023. Okrem toho môžu kedykoľvek písať aj na e-mailovú adresu rodicovskydochodok@mil.sk. V roku 2023 vzniká nárok na rodičovský dôchodok rodičom vojakov, ktorí boli v roku 2021 v služobnom pomere a mali vymeriavací základ na výsluhové zabezpečenie v roku 2021. "Maximálna výška rodičovského dôchodku pre jedného rodiča v roku 2023 je 21,80 eura mesačne. Rodičovský dôchodok za rok 2023 bude vyplatený jednou sumou do 31. marca 2024," doplnila Lacková.

Viac o téme: VojaciZákonMinisterstvo obrany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu