Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

USA chcú nasadiť na tankery vojakov, aby zabránili Iránu v ich prepadávaní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Spojené štáty sa pripravujú nasadiť námorníkov a námornú pechotu na paluby komerčných tankerov prechádzajúcich cez Perzský záliv v rámci úsilia odradiť Irán od ich konfiškovania, uviedol vo štvrtok americký predstaviteľ.

Okrem vojnových lodí a lietadiel, ktoré operujú v tejto strategicky dôležitej oblasti, cez ktorú prechádza približne pätina svetovej ropy, by tieto bezpečnostné opatrenia poskytli tankerom ďalšiu úroveň ochrany, informuje tlačová agentúra AFP. "Na komerčných tankeroch, ktoré prechádzajú Hormuzským prielivom a v jeho blízkosti, sa snažíme nasadiť bezpečnostné zložky pozostávajúce z príslušníkov námornej pechoty a námorníctva ako dodatočnú vrstvu obrany týchto zraniteľných lodí," uviedol nemenovaný činiteľ.

Spojené štáty posilňujú svoje sily pôsobiace v danom regióne

Je na to potrebné pozvanie, pretože ide o súkromné plavidlá, ale "v prípade uzavretia konečných dohôd sa pripravujeme na realizáciu", dodal. Spojené štáty posilňujú svoje sily pôsobiace v danom regióne, a v júli oznámili, že tam nasadia torpédoborec, bojové lietadlá F-35 a F-16, ako aj obojživelnú skupinu pripravenosti (ARG) a expedičnú jednotku námorníctva (MEU) s približne 3000 príslušníkmi. Americká armáda tvrdí, že Irán sa za uplynulé dva roky zmocnil alebo sa pokúsil prevziať kontrolu nad takmer 20 loďami plaviacimi sa v predmetnom blízkovýchodnom regióne pod medzinárodnými vlajkami.

Donald Trump odstúpil od jadrovej dohody s Iránom

Washington uviedol, že jeho sily 5. júla zablokovali dva pokusy Iránu zmocniť sa komerčných tankerov v medzinárodných vodách pri Ománe, zatiaľ čo Teherán nasledujúci deň prevzal kontrolu nad jednou komerčnou loďou. V apríli a začiatkom mája sa Irán v priebehu jedného týždňa zmocnil dvoch tankerov v regionálnych vodách a Teherán bol tiež obvinený, že v novembri 2022 podnikol útok bezpilotným lietadlom na tanker patriaci Izraelu. K sérii takýchto incidentov dochádza od roku 2018, keď vtedajší americký prezident Donald Trump odstúpil od jadrovej dohody s Iránom a opätovne uvalil na islamskú republiku ochromujúce sankcie, čo spôsobilo nárast napätia.

Viac o téme: VojaciPrepadávanieUSATankery
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu