Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Napätie na poľských hraniciach eskaluje! Bieloruské helikoptéry narušili vzdušný priestor NATO

Bieloruská helikoptéra Mi-24 nad poľským územím Zobraziť galériu (2)
Bieloruská helikoptéra Mi-24 nad poľským územím (Zdroj: Twitter/OSINT (Uri))

MINSK/KRAKOV – Bielorusko sa častejšie začalo skloňovať po tom, ako Prigožinovi nevyšiel v Rusku puč. Lukašenko mu podal pomocnú ruku a wagnerovci majú teraz pomáhať s vycvičením tamojšej armády. V pohraničí s Poľskom sa dá napätie už krájať. Náš severný sused posilňuje obranu svojej východnej hranice. Dopomohlo k tomu aj narušenie poľského vzdušného priestoru.

archívne video

Prigožin na videu údajne sľubuje intenzívny výcvik bieloruskej armády (Zdroj: Telegram/Кепка Пригожина)

Poliaci varovali pred provokáciou z bieloruskej strany. Ako informujú Wiadomości, obyvatelia Białowieże nahlásili, že od východnej hranice sa k nim blížili bojové vrtuľníky. Poľské úrady už predtým hovorili o možnej provokácii svojho suseda. Armáda však ubezpečila, že armádne stroje neprekročili hranice. Išlo o lety, ktoré vopred nahlásila bieloruská strana.

Zmena rétoriky

Po počiatočnom popieraní poľské ministerstvo obrany potvrdilo, že dve bieloruské helikoptéry narušili vzdušný priestor krajiny pri pohraničnom meste Białowieża. Okrem toho uviedlo, že helikoptéry boli pri prechode hraničným pásmom vo veľmi nízkej nadmorskej výške, čo sťažovalo ich odhalenie radarovými systémami.  

Bieloruské ministerstvo obrany na sieti Telegram popiera, že k takémuto incidentu vôbec došlo, pričom uvádza, že obvinenia Poľska sú pritiahnuté za vlasy. "Obvinenie o narušení poľskej hranice vrtuľníkmi Mi-24 a Mi-8 bieloruského letectva a vojsk protivzdušnej a protiraketovej obrany je vykonštruované poľským armádnym a politickým vedením za účelom ďalšieho ospravedlnenia zvyšovania síl a prostriedkov pri bieloruskej hranici," oznámilo ministerstvo.

Obavy na pohraničí

Po neúspešnom pokuse o prevrat musel vodca wagnerovcov Jevgenij Prigožin opustiť Rusko a uchýliť sa v Bielorusku. Tamojší prezident Alexandr Lukašenko mu síce poskytol pomocnú ruku, ale na oplátku žiadal od jeho žoldnierov, aby vycvičili bieloruskú armádu. Lukašenko chce posilniť svoje jednotky, no keďže je silným spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina, nie je jasné, či sa pre Poľsko nechystá podobná operácia ako na Ukrajine. "Žoldnieri z Wagnerovej skupiny v Bielorusku budú vyvíjať tlak na Ukrajinu, Poľsko a Litvu," povedala Anna Maria Dynerová z Poľského inštitútu medzinárodných vzťahov. 

Obe strany sa vyhrážajú 

Ruský veľvyslanec v Bielorusku Boris Gryzlov sa k situácii vyjadril nasledovne: "Poľsko si musí uvedomiť jednu jednoduchú vec. Pokiaľ jednotky NATO prekročia hranice s Bieloruskom, bude to posledné, čo vykonajú," povedal s tým, že zatiaľ čo Poľsko oznámilo svoje plány na vojenské posilnenie hranice s Bieloruskom, Minsk a Moskva neodpovedia. "Je koniec posledných varovaní a varovných výstrelov. Na agresiu odpovieme tvrdo a rozhodne," vyjadril sa. 

"USA tvrdia, že ak wagnerovci zaútočia na Poľsko cez Bielorusko, bude to považované za ruský útok na pôde NATO. Wagnerova skupina je nanešťastie v Rusku rozpustená, takže sú to len žoldnieri ruského pôvodu. Je to podobný prípad, ako v prípade Pentagonu, za ktorý bojujú na Ukrajine CIA a MI6," vyjadrila sa americká diplomatka a veľvyslankyňa USA pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. 

Migranti

Premiér Poľska Mateusz Morawiecki sa snažil uviesť situáciu na správnu mieru. "Poľsko už viac ako 2 roky zažíva hybridný útok na jeho východnú hranicu. Sú to naplánované akcie nelegálnej migrácie, ktoré prichádzajú z Ruska a Bieloruska," upresnil. 

Wagnerovci vstupujú do Poľska ako migranti, tvrdí Polsat News. "Miestne obyvateľstvo sa domnieva, že do Poľska prenikajú z Bieloruska nelegálni migranti, ktorí sú členmi PVK Wagner (žoldnieri Wagnerovej skupiny)," povedal bývalý minister kultúry a veľvyslanec Bieloruska v Poľsku, Francúzsku a Španielsku a bieloruský opozičný politik na úteku Pavel Latushko.

Tisíce wagnerovcov 

Podľa ukrajinských pohraničných služieb je v súčasnosti v Bielorusku viac ako 5 000 utečencov. Wagnerovci boli rozmiestnení predovšetkým v poľnom tábore vytvorenom neďaleko Osipowicze pri obci Cel v regióne Mogilev. Dynerová však doplnila, že nemožno vylúčiť ich narastajúci počet ani umiestnenie v iných, menších zariadeniach. Objavili sa informácie, že v Bielorusku by mohlo byť celkovo až osemtisíc vojakov Wagnerovej skupiny. Podľa informácií britskej vojenskej rozviedky z 30. júla je v tábore pri Osipowicze asi 300 stanov a 200 vozidiel, no zatiaľ tam absentuje akákoľvek ťažká technika.

Viac o téme: HranicaVojaciNepokojNapätieHelikoptéryPoľskoBieloruskoMi-8Mi-24
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu