Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Na Slovákov sa valí ďalšie veľké klamstvo: Trh zaplavil falošný med, vyzerá ako pravý! Včelári sa búria

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA – Včelári sú na nohách. Na našom trhu sa totiž predáva falošný medovicový med. Ak ste si práve plánovali kúpiť pohár či dva medu, dajte si pozor na to, aby ste sa aj vy nestali obeťami ziskuchtivých podvodníkov. Falošný med od toho pravého by ste mali zvládnuť rozlíšiť. Indikátorom je nízka cena, ale aj farba či aróma.

Archívne video: Včely sú kráľovnami Zeme, ale vieme o nich všetko?

Včely sú kráľovnami Zeme, ale vieme o nich všetko? (Zdroj: Viasat Nature)

Medu je málo. Včelári zažívajú ťažký rok. Na rozdiel od minulých sezón tento rok pre výkyvy počasia vyprodukovali včely približne len štvrtinu z celoročnej produkcie medu. Včelári hovoria o jednej z najťažších sezón za posledných 20 rokov. Najhoršie je na tom horský med. Ako vysvetlili, nepriaznivá kombinácia vlhkých dní a následných horúčav spôsobila, že sa nevytvorili optimálne podmienky pre tvorbu medovicového medu a producenti medu sa dostatočne nerozvinuli. 

Na trhu však paradoxne tento nedostatok na prvý pohľad ako bežný konzument nepocítite. Hoci pravého medovicového medu takmer ani nie je, Slovenský zväz včelárov eviduje výrazný nárast predávaného medovicového medu, ktorý predajcovia vo veľkých množstvách ponúkajú zákazníkom. Nie je však za tým žiaden zázrak, ale obyčajné klamstvo. To, čo si totiž kúpite, nie je medovicový med, ale len niečo, čo sa zaň vydáva. Včelári hovoria o absurdnej situácii a klamaní spotrebiteľov. Ľudí vyzývajú na obozretnosť pred falšovateľmi medu, ktorí neponúkajú prvotriednu kvalitu. Okrem toho sa ešte aj finančne obohacujú na úkor spotrebiteľov a poctivých včelárov. Indikátorom toho, že máte dočinenia s takýmto podvodníkom môže byť aj to, že med predáva za podozrivo nízke ceny. Kilo pravého medovicového medu dnes podľa včelárov stojí cez 10 eur, medy výrazne pod 10 eur určite medovicové nie sú.

Potraviny
Zobraziť galériu (3)
Potraviny  (Zdroj: Getty Images)

„Zákazníci by si preto mali dávať pozor na to, ak im niekto ponúka lacný lesný medovicový med vo veľmi tmavej farbe, pretože často býva takýto produkt dofarbený umelými farbivami alebo zahustený ryžovými sirupmi. Pochádzajú z východnej Ázie, kde sa preukázateľne zdvojnásobila produkcia "medu" pri rovnakých počtoch včelstiev. Pravého medovicového medu sme v tejto sezóne vytočili len zlomok. V tomto roku ide skutočne o nedostatkový produkt, nie je možné, aby sa predával vo veľkom,“ apeluje predseda Slovenského zväzu včelárov Pavol Fiľo.

Včelári preto nabádajú spotrebiteľov, aby si od predajcu medovicového medu zakaždým pýtali med v pohári s etiketou. Na nej musia byť uvedené všetky základné informácie o výrobcovi a produkte tak, aby bol vysledovateľný. Tak je označený každý stopercentný med od overeného včelára. „Určite neodporúčam, aby ľudia nakupovali med pri cestách alebo cez internet od neznámych predajcov. Falšovateľov medu naďalej pribúda. Máme indície, že aj na slovenskom trhu sú výrobne, kde med miešajú s prídavnými látkami a umelo zvyšujú jeho objem. Žiaľ, Slovensko naďalej nemá certifikovanú metodiku a prístrojové vybavenie, vďaka čomu by sme laboratórne a úradne vedeli overiť pravosť každého jedného medu na našom území. Chýba nám aj legislatíva na národnú etiketu, ktorá bude vyžadovať percentuálne podiely medov z rôznych krajín,“ dodal Fiľo.

Na Slovákov sa valí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Nárast počtu predajcov medovicových medov v sezóne, keď je ho akútny nedostatok, podľa včelárov len potvrdzuje fakt, že med patrí medzi najviac falšované potraviny. Obdobný problém s falšovaním vnímajú slovenskí včelári aj v prípade agátových medov. Agátový med má svoju typickú jemnú arómu a chuť, ktorá sa po pridaní ryžových sirupov stratí.

Viac o téme: MedFalošný medVčelári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu