Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zásahový tím zasiahol! Nebezpečný medveď sa pohyboval po obci: Usmrtili ho

(Zdroj: Getty Images)

DEMÄNOVSKÁ DOLINA - Problémového medveďa hnedého pri obci Demänovská Dolina v území Národného parku Nízke Tatry usmrtil zásahový tím. K odstráneniu jedinca došlo v stredu z dôvodu rizika ohrozenia tamojších obyvateľov a návštevníkov. Informovala o tom manažérka pre komunikáciu Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Kristína Bocková.

Ako dodala, nedostatočne zabezpečený komunálny odpad v tejto turisticky exponovanej oblasti spôsobil, že zviera nenávratne zmenilo svoje správanie. "Zásahový tím počas monitoringu a hliadok evidoval v Demänovskej doline výskyt tohto problémového medveďa, ktorý dlhodobo navštevoval obec s cieľom vyhľadávania potravy v nezabezpečenom komunálnom odpade. Samotná obec má čiastočne zabezpečené odpadové nádoby, avšak mnohí vlastníci ubytovacích a rekreačných zariadení aj napriek upozorneniam zásahového tímu a Slovenskej inšpekcie životného prostredia odpad správne nezabezpečili," zhodnotila Bocková.

Archívne video: László Sólymos sa v rozhovore vyjadril aj k téme medveďov

László Sólymos sa v rozhovore vyjadril aj k téme medveďov (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Mladý, trojročný samec s hmotnosťou 80 kilogramov si tak navykol na ľahko dostupnú potravu a blízkosť ľudí. Podľa Bockovej nereagoval na plašenie svetelnými a zvukovými zariadeniami. "Jeho správanie bolo po monitorovaní vyhodnotené ako preukázateľné a reálne riziko ohrozenia zdravia i života ľudí žijúcich a pohybujúcich sa v predmetných lokalitách," uviedla. Medveďa odstránili z populácie eutanáziou za účasti veterinárneho lekára. Telo spolu s ďalšou dokumentáciou odovzdali tamojšiemu poľovnému združeniu. Bocková vysvetlila, že umiestnenie problémového jedinca do odchovného zariadenia nebolo v tomto prípade možné. "Išlo o jedinca navyknutého na voľný život v prírode a nebola by možná jeho adaptácia na umelo vytvorené podmienky v zajatí," povedala.

Štátni ochranári zároveň dávajú do pozornosti aktuálne otvorenú výzvu Environmentálneho fondu, prostredníctvom ktorej majú obce možnosť požiadať o dotáciu na preventívne opatrenia proti škodám spôsobeným medveďom. Fond prijíma žiadosti o dotáciu na zabezpečenie kontajnerových stojísk do 16. augusta. "Podporené budú projekty na nákup, výstavbu a zabezpečenie stojísk na komunálny odpad a kontajnerov, ako aj na zaobstaranie elektrických ohradníkov či iných foriem ohradenia alebo konštrukcií," vymenovala manažérka pre komunikáciu ŠOP. Zároveň zdôraznila, že účinné preventívne opatrenia preukázateľne pomáhajú spolužitiu ľudí a veľkých šeliem.

Viac o téme: MedveďNízke TatryDemänovská DolinaZásahový tím
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu