Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Posun v prípade streľby na medveďa v Sučanoch: Následok, ktorý asi viacerých pobúri, trestné stíhanie!

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka (Zdroj: gettyimages.com, Topky/Ramon Leško)

SUČANY - Útoky medveďov na ľudí sa stávajú čoraz častejšími. Zvieratá sa už neboja ani opustiť lesy a zísť do obývaných oblastí medzi ľudí. Nie je tomu tak dávno, čo v lese nad obcou Sučany počas prechádzky so psom zaútočil na muža medveď. Muž bol však na podobné prípady náležite vybavený a do lesa si so sebou zobral aj legálne držanú zbraň. Teraz sa do celého prípadu vložila aj Generálna prokuratúra SR.

archívne video

Boris Kollár o situácii s medveďmi (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Muž sa najskôr snažil zviera odplašiť výstrelmi do vzduchu, avšak neúspešne. Medveď sa nenechal zastrašiť a začal sa približovať. Muž sa v sebaobrane rozhodol medveďa z približne metrovej vzdialenosti zastreliť. Prípadom sa začala zaoberať polícia. 

"Ihneď po nahlásení útoku sme s kolegom vyrazili na miesto a vypočuli poškodeného muža, ktorého pri prechádzke so psom napadol z hustého porastu z priekopy pri ceste medveď. Napadnutý na medveďa viackrát vystrelil z legálne držanej pištole. Muž neutrpel žiadne zranenia," opísal Marek Veverica zo zásahového tímu západ pre portál tvnoviny.sk.

Do prípadu sa vložila aj generálna prokuratúra

"Keďže si prokuratúra uvedomuje váhu oboch strán - na jednej strane zákonnú ochranu chránených živočíchov, zároveň však dôležitosť ochrany ľudského života a zdravia, citlivo zvažuje všetky aspekty prípadu," priblížila hovorkyňa. Trestné stíhanie bolo vyšetrovateľom odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality Žilina začaté pre prečin porušovania ochrany rastlín a živočíchov.

Hovorkyňa ďalej uviedla, že špecialista GP SR vykonáva v tejto trestnej veci dohľad nad zákonnosťou vedenia trestného stíhania zo strany orgánov činných v trestnom konaní, a to osobitne so zameraním, či po riadnom zistení a ustálení skutkového stavu veci bude možné v danom prípade konštatovať existenciu okolností vylučujúcich protiprávnosť činu v zmysle ustanovení Trestného zákona.

Žilinka volá po riešení situácie

K usmrteniu medveďa v Sučanoch došlo v piatok 14. júla. Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa o tri dni neskôr vyjadril k zvýšenému množstvu útokov na svojom Facebooku, kde vyzýva orgány verejnej moci, aby vymsleli efektívny spôsob, ktorým by sa podobným útokom dalo do budúcna zabrániť. 

Viac o téme: MedveďGPSučanyMaroš ŽilinkaGenerálna prokuratúra SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu