Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Sociálne siete valcuje hoax: Slovákov pobláznila fotka medveďa pod oknami panelákov! Nechali sa oklamať

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA – O tom, že medveď sa objavil v blízkosti domov, vošiel do záhrad či behal po cintoríne počúvame už na dennom poriadku. Aj napriek tomu, že tieto šelmy aktuálne spôsobujú ľuďom a kompetentným vrásky na čelách, treba mať na pamäti, že žijeme v dobe, kedy je veľmi ľahké vytvoriť fotomontáž a rozšíriť ju na sociálnych sieťach s tvrdením, že ide o skutočnosť. Nie každá fotka medveďa v meste je reálna.

Archívne video: Chceme chrániť medveďa hnedého, ale nie na úkor našich občanov, tvrdí ZMOS

Chceme chrániť medveďa hnedého, ale nie na úkor našich občanov, tvrdí ZMOS (Zdroj: TASR/ Daniel Veselský)

Dobrým príkladom je fotka zachytávajúca medveďa, ktorý sa má údajne prechádzať rovno pod oknami panelákov v Martine. Len čo sa objavila, ľudia ju začali zdieľať na sociálnych sieťach. Urobila tak napríklad aj bývalá ministerka Gabriela Matečná, ktorá ju uverejnila na Facebooku v skupine, kde ľudia bežne zdieľajú novinky týkajúce sa medveďov. „Včera statný medveď 'na prechádzke' v Martine - Priekope. Foto mi poslali priatelia z Martina,“ napísala.

Sociálne siete valcuje hoax:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Nebola jediná, kto sa nechal oklamať. Tým, ktorí sa však zapozerali na fotku pozornejšie, sa hneď niečo nezdalo. Zvláštna žiara na chrbte medveďa im nesedela. A toho čo im nesedelo, bolo viac. Išlo totiž o fotomontáž, ktorá však pomýlila viacerých. Nápad vytvoriť ju a zverejniť na sociálnej sieti vzišiel od užívateľa menom Viktora a jeho kamaráta. „Včera mi kamarát písal: Poďme ľuďom ukázať, ako naletia na hoaxy. Pošlem ti foto a pridaj tam medveďa. Poslal som mu tieto fotky, jednu zazdieľal v skupine s textom: Pozor na hoaxy, neverte všetkému v skupine,“ uviedol celú vec na pravú mieru. 

Netrvalo však dlho a fotka si začala po uverejnení žiť na sociálnych sieťach takzvane vlastným životom. Mnohí ju začali zdieľať ako fakt, bez dovetku, že ide o fotomontáž. Napriek tomu sa však anšli aj takí, ktorí mali pochybnosti- Fotka koluje na internete ešte aj dnes a rozdeľuje ľudí na dva tábory - jedni jej veria, druhí upozorňujú, že ide o hoax. 

Viac o téme: MedveďFotomontážHoax
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu