Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Podľa Pirátskej strany konal Hamran v kauze so Šimkom správne: Odvolať by mali Bíreša

Zuzana Šubová
Zuzana Šubová (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Pirátska strana - Slovensko považuje za správny postoj policajného prezidenta Štefana Hamrana v súvislosti s odchodom ministra vnútra Ivana Šimka. Zrelý na odvolanie je podľa nej poverený minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš. Strana to uviedla na pondelkovej tlačovej konferencii. O situácii chce hovoriť s prezidentkou Zuzanou Čaputovou aj premiérom Ľudovítom Ódorom.

Najvyšším ústavným činiteľom chce strana odprezentovať závažné skutočnosti nasvedčujúce, že štátny orgán mohol závažným spôsobom zneužiť svoju moc. Predsedníčka strany Zuzana Šubová tvrdí, že nie exminister vnútra Šimko, ale skupina podozrivých osôb za podpory určitej skupiny poslancov Národnej rady SR marila vyšetrovanie na Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) a v rezorte pôdohospodárstva.

Archívne video: Pirátska strana - Slovensko predstavila kandidátnu listinu do parlamentných volieb 2023

Pirátska strana - Slovensko predstavila kandidátnu listinu do parlamentných volieb 2023 (Zdroj: TASR/ Jakub Popelka)

Šubová považuje za pochopiteľné, že ak polícia preveruje závažné podozrenia z korupcie pri vysokých úradníkoch, platí embargo na informácie z vyšetrovania. Ocenila postup Hamrana. "Jasne určil mantinely. To, že sa to nepáči 'našim ľuďom', je zrejmé aj z reakcie politických strán, hlavne opozičných," podotkla. Vyhlásila, že Bíreš je zrelý na odvolanie z vedenia ministerstva pôdohospodárstva. Argumentuje, že sa mal cez Šimka snažiť o stretnutie s Hamranom. Vidí za tým snahu získavať informácie o vyšetrovaní kauzy v jeho rezorte.

Pripomenula, že v súvislosti s možnou korupciou v rezorte pôdohospodárstva a PPA podala trestné oznámenie. Aj preto podľa vlastných slov čelí snahe viacerých osôb o diskreditáciu. Obáva sa zapojenia Slovenskej informačnej služby do celej kauzy. Šubová zároveň odmietla, že by sa stretávala s exministrom vnútra Romanom Mikulcom a expremiérom Igorom Matovičom (obaja OĽANO a priatelia).
 

Viac o téme: Štefan HamranIvan ŠimkoPirátska strana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu