Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ministra pôdohospodárstva kritizujú viaceré politické strany: Dôvodom sú geneticky modifikované plodiny

Jozef Bíreš Zobraziť galériu (2)
Jozef Bíreš (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Viaceré politické strany kritizujú ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Jozefa Bíreša za to, že na júlovom rokovaní Rady Európskej únie (EÚ) pre poľnohospodárstvo a rybolov podporil povolenie pestovania geneticky modifikovaných (GMO) plodín a ich používanie na výrobu potravín. Predtým sa však vyjadril, že také rozhodnutie nepodporí. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR uviedlo, že Bíreš hovoril o rastlinách získaných genómovými technikami (NGT) a nie o GMO potravinách.

"Jozef Bíreš počas stretnutia ministrov v Rade EÚ pre poľnohospodárstvo nepochopiteľne zmenil názor. Agroministerstvo vedie len dočasne, bez podpory parlamentu. Legitimita tohto rozhodnutia je preto otázna," uviedol podpredseda strany Smer-SD Richard Takáč. Rozhodnutie Bíreša kritizuje aj predsedníčka odbornej skupiny SNS pre pôdohospodárstvo Gabriela Matečná, člen predsedníctva strany Hlas-SD Róbert Puci či Michal Kiča zo strany Demokrati.

Archívne video

Matovič vyzýva prezidentku, aby začala okrem Šimka konať aj v prípade ministra Bíreša (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

MPRV SR uviedlo, že minister zaujal súhlasné stanovisko k aplikácii nových technológií, no len za predpokladu, že budú dostatočne preverené potenciálne vplyvy na životné prostredie, nebude ohrozená konkurencieschopnosť domácich producentov a bude zabezpečená ochrana zdravia obyvateľstva.

Jozef Bíreš
Zobraziť galériu (2)
Jozef Bíreš  (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

"Voči predmetnému nariadeniu pre rastliny produkované NGT má Slovensko spolu s ďalšími členskými štátmi výhrady a do diskusie o ňom bude vstupovať konštruktívne, na základe vedeckých poznatkov domácich aj zahraničných výskumných autorít. Pozícia MPRV SR v súvislosti s GMO potravinami ostáva naďalej v súlade s predošlými vyjadreniami," uviedlo ministerstvo. Rezort uplatňuje princíp predbežnej zdržanlivosti. Vzhľadom na negatívny postoj verejnosti nepodporuje pestovanie modifikovaných plodín a využívanie geneticky modifikovaných potravín a krmív.

"Vnímame, že táto téma sa stáva súčasťou politického boja, podnecuje zbytočnú paniku a podporuje šírenie dezinformácií. MPRV SR sa nebude v súvislosti s touto témou zapájať do politického boja," uzavrelo ministerstvo. Európska komisia v júli navrhla uvoľnenie pravidiel pre nové genomické techniky na úpravu rastlín. V súčasnosti sa na ne vzťahuje rovnaká smernica ako na geneticky modifikované rastliny (GMO).

"Nové genómové techniky sú kategóriou GMO, ktoré sú stále spojené so závažnými rizikami. Preto je namieste vysoká opatrnosť. Pokiaľ nevieme úplne vylúčiť potenciálne dosahy na životné prostredie a zdravie obyvateľov, je takýto návrh predčasný," vyjadril sa Kiča. Podľa Kiču Bíreš poprel aj stanovisko svojho rezortu, ktorý sa voči tomuto návrhu ešte donedávna staval kriticky.

Viac o téme: PôdohospodárstvoJozef BírešGMO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu