Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KDH zúri: Na brífing k medveďom si zavolali experta! Rezort životného prostredia mu mal dať stopku

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Profimedia, Facebook/KDH)

BRATISLAVA – Medveď hnedý sa nechtiac stal jednou z hlavných tém prebiehajúcej predvolebnej kampane. Po viacerých útokoch, ale aj spozorovaní šelmy v blízkosti obydlí či zničení práce poľnohospodárov sa politické strany začali predbiehať v tom, ktorá z nich príde s najlepším riešením. Zasadal dokonca mimoriadny výbor a skloňuje sa mimoriadna schôdza parlamentu. Svoje riešenie do celej veci chce priniesť aj mimoparlamentná strana KDH, ktorá počas týždňa usporiadala brífing, na ktorom chcela mať aj člena zásahového tímu Jaroslava Slašťana. Ten sa však s nimi pred kamery nepostavil. Vraj nemohol.

Ekonomický expert Jozef Hajko hneď v úvode utorkového brífingu ku kritickej situácie s medveďom povedal, že po ich boku mal stáť aj vedúci Zásahového tímu pre medveďa hnedého Jaroslav Slašťan. „Žiaľ, pred hodinou sme sa dozvedeli, že zamestnávateľ mu zakázal vystúpiť na tomto podujatí. Inými slovami, ministerstvo životného prostredia ako zamestnávateľ nedovolilo vystúpiť Jaroslavovi Slašťanovi a povedať k veci to, čo si myslí človek, ktorý je najpovolanejší, ktorý je priamo v teréne a ktorý má aj svoje riešenia,“ povedal Hajko. Kresťanskí demokrati uviedli, že hovoria aj v jeho mene.

Video:KDH o neudržateľnej situácii s medveďmi: Predstavili riešenia

KDH o neudržateľnej situácii s medveďmi: Predstavili riešenia (Zdroj: Facebook/KDH)

Rezort životného prostredia však tvrdí, že svojim zamestnancom neadresoval žiadny dokument s takýmto zákazom. „V rámci rezortu prebehla iba diskusia, či je vhodné pre štátnych zamestnancov, špeciálne v kontexte úradníckej vlády, vystupovať na tlačových konferenciách politických strán a hnutí. Rozhodne nešlo o žiadne príkazy či zákazy,“ vysvetlil hovorca Tomáš Ferenčák. So žiadosťou o stanovisko sme sa obrátili aj na samotného Slašťana, na náš mail však nereagoval.

KDH zúri: Na brífing
Zobraziť galériu (3)

KDH v súvislosti so situáciou s medveďmi žiada zjednodušiť procesy k odstráneniu problémového medveďa na území obce či mesta. V prípade kritických situácií by mal byť podľa hnutia povolený okamžitý zásah zásahového tímu. Takisto žiada, aby sa znovu zaviedol regulačný lov a vytvorila medzirezortná komisia na manažment veľkých šeliem.

V parlamente sa v utorok konal aj mimoriadny výbor, na ktorom sa riešila práve téma medveďa. Zúčastnil sa ho aj minister životného prostredia Milan Chrenko a minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš. Prítomný bol aj šéf zásahového tímu Jaroslav Slašťan.  

Viac o téme: MedveďMinisterstvo životného prostrediaKDHJaroslav Slašťan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu