Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Minister Chrenko bol na klimatickom samite OSN: Hovorili tam aj o klamlivej reklame

Milan Chrenko
Milan Chrenko (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA/NEW YORK - Minister životného prostredia SR Milan Chrenko sa vo štvrtok zúčastnil na klimatickom samite Organizácie Spojených národov (OSN), ktorý sa koná tento týždeň v New Yorku. Hovorilo sa okrem iného o potrebe aktualizovať národné ciele energetickej transformácie a postupnom vyraďovaní fosílnych palív. Informovalo o tom ministerstvo životného prostredia.

Za hlavný cieľ samitu označilo ministerstvo urýchlenie krokov vlád, samospráv, podnikateľského, neziskového a finančného sektora, ale aj občianskej spoločnosti, ktoré majú viesť k zníženiu emisií skleníkových plynov. Rokovania sa zameriavali na tri oblasti – ambície, dôveryhodnosť a implementáciu, v ktorých je podľa MŽP nevyhnutné dosiahnuť zásadný pokrok.

Archívne video: Minister Chrenko sa stretol s premiérom, priority rezortu sú klimatické zmeny a ochrana biodiverzity

Minister Chrenko sa stretol s premiérom, priority rezortu sú klimatické zmeny a ochrana biodiverzity (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Na úrovni ambícií je to energetická transformácia a postupné vyraďovanie fosílnych palív. Takisto treba nastaviť významnejšie ciele v oblasti obnoviteľnej energie. V oblasti dôveryhodnosti a zodpovednosti neštátnych aktérov, ktorí si stanovujú vlastné klimatické záväzky, sa otvorila téma environmentálne klamlivej reklamy – tzv. greenwashingu. Podľa ministerstva je nevyhnutné zabezpečiť rovnaké podmienky pre štátne aj neštátne subjekty. Zároveň ich však netreba preťažovať administratívou.

Potrebná je urychlená implementácia

V rámci tretej oblasti je potreba urýchlenia implementácie adaptačných opatrení a systémov včasného varovania, vďaka ktorým dokážu krajiny vopred varovať svojich občanov pred nebezpečnými prejavmi počasia. Túto schopnosť má však len polovica krajín na svete. Je preto potrebné posilniť už existujúce nástroje financovania adaptácie, dodalo ministerstvo životného prostredia.
 

Viac o téme: KlímaOSNMilan Chrenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu