Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Koniec debát: TOTO je aktuálny počet medveďov na Slovensku! Viac u nás zabíjali krokodíly a osy

Zobraziť galériu (3)

BRATISLAVA – Pre niekoho veľa, pre iných primerane. Koľko máme na Slovensku medveďov? V poslednej dobe sa s útokmi našej najväčšej šelmy roztrhlo vrece a medzi najčastejšie skloňované dôvody patrilo ich premnoženie. Čo si pod tým predstaviť, sme však jasne nevedeli, pretože chýbali čísla. Viac svetla do celej veci aktuálne vniesla najnovšia štúdia.

Štúdiu zameranú na odhad početnosti medveďa hnedého na Slovensku zverejnila Štátna ochrana prírody SR. Vedci z Univerzity Karlovej a Českej zemědělskej univerzity odhadujú veľkosť populácie tejto šelmy na 1056 (1012 – 1275) jedincov. Najväčšia populáciu medveďa je v Chránenej krajinnej oblasti Poľana, kde sa preukázala populácia 278 jedincov. Hustota populácie medveďa hnedého na Slovensku bola stanovená na 10 jedincov na 100 km², pričom najpočetnejšia subpopulácia sa vyskytuje na území Poľany.

Video: Minister životného prostredia po výbore

Minister životného prostredia po výbore (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Napriek tomu, že k zásadnému nárastu celkového počtu medveďov na Slovensku podľa výsledkov štúdie nedošlo, ministerstvo životného prostredia vraj rozumie obávam verejnosti zo stretu s medveďom. „Medvede do intravilánov obcí nepatria a ak sa konkrétny jedinec opakovane vracia do obytných zón, je nevyhnutné pristúpiť ku krajnému riešeniu a predísť incidentom,“ uviedli.

Koniec debát: TOTO je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

„Preto intenzívne pracujeme na súbore komplexných opatrení v oblasti prevencie, akcieschopnosti a spolupráce, vďaka ktorým možno minimalizovať riziko stretu medveďa hnedého a človeka v intravilánoch či blízkom okolí. Musíme posilniť zásahové tímy, ktoré vykonávajú adresnú reguláciu problémových jedincov. Chcem nadviazať spoluprácu s políciou, ale posilniť aj preventívne opatrenia, aby medvede nemali dôvod prichádzať k mestám a obciam,“ vyhlásil minister životného prostredia.

Minister životného prostredia Milan Chrenko vidí riešenie aktuálnej situácie aj vo vytvorení ďalšieho, v poradí už štvrtého zásahového tímu. Uviedol to na pôde parlamentu, kde sa v utorok konal mimoriadny výbor.

Koniec debát: TOTO je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Na svedomí majú jeden život

Zaujímavý pohľad na problematiku medveďov priniesli analytici z projektu Dáta bez pátosu. Tí sa pozreli na to, čo hovoria čísla týkajúce sa nešťastných úmrtí na Slovensku. Vyšlo im z nich, že za posledných 20 rokov na Slovensku zomrelo 253 ľudí po páde zo stromu a skalného brala, 47 na otravu rastlinami a hubami, 37 obetí neprežilo uhryznutie alebo udretie hospodárskymi a voľne žijúcimi zvieratami, napríklad diviakom či jeleňom, 31 osôb usmrtil blesk, 22 skonalo po bodnutí sršňov, včiel a ôs a 18 ľudských životov majú na svedomí psy.

Medveď má na rováši za posledných 20 rokov jeden ľudský život. Paradoxne, podľa štatistiky za ostatné štvrťstoročie zomreli na Slovensku 3 ľudia po útoku krokodíla a aligátora. „Samozrejme, že tieto plazy u nás nežijú vo voľnej prírode. Tragédie, ktoré unikli pozornosti médií, sa stali na farmách a v súkromných chovoch,“ dodali analytici.

Viac o téme: MedveďŠtatistika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu