Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Spomienky na teba sú mojím veľkým pokladom! Srdcervúce odkazy do neba: Za Andrejom Kovarikom (†40) smútia aj kolegovia

Smrť Andreja Kovarika (†40) tvrdo zasiahla priateľov, rodinu aj celú Bratislavu. Zobraziť galériu (2)
Smrť Andreja Kovarika (†40) tvrdo zasiahla priateľov, rodinu aj celú Bratislavu. (Zdroj: PixaBay, Facebook/ Andrej Kovarik)

BRATISLAVA – Muž, ktorý sa svojím zanietením pre životné prostredie stal inšpiráciou pre mnohých ochrancov a milovníkov prírody. Stál pri vybudovaní sekcie životného prostredia na bratislavskom magistráte a bojoval za krajšie, zdravšie a čistejšie lesy a parky pre všetkých. Svoju prácu miloval a pomáhal presadiť veľké zmeny, bez ktorých by dnes slovenské lesy a mestá vyzerali úplne inak. Svojich blízkych, priateľov a rodinu navždy opustil len 40-ročný Andrej Kovarik.

archívne video

Na námestí pred bratislavskou Hlavnou stanicou vymenili tucet stromov (Zdroj: TASR / Martina Kriková)

Slovenský ochranársky snem informoval o nečakanom odchode slovenského ekológa, ochrancu prírody, aktivistu a politika. Bol riaditeľom odboru štátnej správy na sekcii ochrany prírody a biodiverzity Ministerstva životného prostredia SR a súčasne bývalý splnomocnenec primátora Bratislavy pre životné prostredie.

„Andrej Kovarik bol náš skvelý kolega a splnomocnenec mesta pre zeleň životné prostredie. Stál pri vybudovaní sekcie životného prostredia na magistráte, zasadil sa za zmeny spravovania lesov v Bratislave, nastavil novú normu ochrany životného prostredia v meste. Veľký človek, ktorý miloval prírodu. Je mi nesmierne ľúto, že nás navždy opustil. Česť jeho pamiatke,“ napísal na sociálnej sieti primátor Bratislavy Matúš Vallo.

 

Andrej Kovarik bol náš skvelý kolega a splnomocnenec mesta pre zeleň a životné prostredie. Stál pri vybudovaní sekcie...

Posted by Matúš Vallo má rád Bratislavu on Monday, July 17, 2023

„V oblasti životného prostredia a ochrany prírody presadil veľa dobrých vecí a my všetci vďaka nemu žijeme v zelenšom a zdravšom meste a kraji. Andrej bol veľmi dobrým župným poslancom a príjemným, usmiatym kolegom,“ spomína bratislavský župan Juraj Droba.

Spomienky na teba sú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Prišli sme o vzácneho kolegu, zbohom kamarát...

Na Andreja Kovarika spomínajú aj jeho dlhoroční kolegovia z mnohých oblastí, v ktorých sa svojou prácou vyznamenal. „Včerajšia správa sa potvrdila - prišli sme o vzácneho kolegu,“ píšu zamestnanci envirorezortu na sociálnej sieti. „Andrej zostáva jedným z najjasnejších príkladov, že ochrana životného prostredia nie je práca, ale poslanie. Ochrana životného prostredia neuznáva pracovnú dobu, ale vyžaduje celého človeka,“ dodal rezort.

„Andrej Kovarik celý svoj život pôsobil, ako ekológ a ochranár. Pracoval v štátnej ochrane prírody, na bratislavskom magistráte a naposledy u nás na ministerstve. Kdekoľvek pôsobil, jeho pracovná náplň sa nezmenila – chránil to najcennejšie, čo na Slovensku máme. Za každých okolností a s maximálnym osobným nasadením. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodine, blízkym a priateľom,“ uzavreli.

 

VČERAJŠIA SPRÁVA SA POTVRDILA - PRIŠLI SME O VZÁCNEHO KOLEGU Vo veku 40 rokov zomrel Andrej Kovarik. Andrej zostáva...

Posted by Ministerstvo životného prostredia SR on Monday, July 17, 2023

Srdcervúce slová Andrejovi venoval aj jeho dlhoročný priateľ a kolega z Mestských lesov Bratislava Michal Noga. „Osud to zariadil tak, že som mal možnosť spoznať ťa ešte ako žiaka šiestej triedy, ktorý prišiel na náš Prírodovedecký krúžok. Občas sme sa potom smiali pri spomienkach na prvé výpravy, na ktoré si chodil s igelitkou miesto batoha. Úctivo si nám vykal, ale to sa potom rýchlo zmenilo,“ spomína na prvé stretnutie.

„Keď tu teraz sedím, spomínam a píšem, plačem, samozrejme. A zároveň sa usmievam, pretože tie spomienky sú krásne a pri väčšine z nich sa človek musí smiať. Sú teraz mojím veľkým pokladom... Andrej, ja neviem, či je nebo. Občas si ale prajem, aby bolo. Predstavujem si ho tak, že keď sa tam dostanem, môžem tam znova prežívať najkrajšie okamžiky svojho života. Ak by to tak bolo, viem, že sa tam stretneme. Pretože si bol súčasťou mnohých šťastných a úžasných chvíľ v mojom živote...“ píše Noga.

 

Ahoj Andrej Andrej Kovarik Osud to zariadil tak, že som mal možnosť spoznať ťa ešte ako žiaka šiestej triedy, ktorý...

Posted by Michal Noga on Monday, July 17, 2023
Viac o téme: BratislavaMinisterstvo životného prostrediaJuraj DrobaSmrťSviečkaMatúš ValloAndrej Kovarik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu