Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNE V Prezidentskom paláci nahlásili bombu: Zasahovať museli pyrotechnici!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar, SITA/Jozef Jakubčo )

BRATISLAVA - Rušný začiatok týžňa v Prezidentskom paláci. V ranných hodinách bol doručený Kancelárii prezidenta SR výhražný anonymný mail s nahlásením bomby v Prezidentskom paláci.

Archívne video: Deň otvorených dverí v Prezidentskom paláci

Deň otvorených dverí v prezidentskom paláci: Prvých návštevníkov sprevádzala prezidentka SR Čaputová (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Polícia vykonala všetky potrebné bezpečnostné opatrenia, vrátane pyrotechnickej prehliadky v paláci aj v jeho okolí. Informovalo o tom tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta SR.

Polícia oznámenie o uložení nástražného výbušného systému prijala dnes krátko pred 7.30 ráno. "Policajti bezodkladne vykonali potrebné úkony ako aj pyrotechnickú prehliadku priestorov, ktorá skončila s negatívnym výsledkom. Zo strany príslušného útvaru Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave I bolo v tejto súvislosti začaté trestné stíhanie vo veci trestného činu šírenia poplašnej správy," uviedol bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Krušné chvíle pre nahlásenie bomby už Čaputová počas svojho pôsobenia vo funkcii zažila. V septembri 2019 zavolal na linku 158 muž a nahlásil bombu, ktorá sa mala vtedy nachádzať doma u prezidentky Zuzany Čaputovej. Ulica v Pezinku, na ktorej prezidentka býva, bola ihneď uzavretá a na mieste zasahovali policajti, hasiči aj záchranári. 

MIMORIADNE V Prezidentskom paláci
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Problémom čelili aj Čaputovej predchodcovia

Bomba však bola v minulosti nahlásená aj v Prezidentskom palác. V roku 2007, za prezidentovania Ivana Gašparoviča, sa neznámy muž na tiesňovej linke 112 vyhrážal, že ak nedostane peniaze, vyhodí do vzduchu palác i priľahlé Hodžovo námestie. Výbušnina sa však nikde nenašla.

S nepríjemnosťami týkajúcimi sa bezpečnosti sa stretol aj Andrej Kiska. V čase jeho úradovania v nočných hodinách muž preskočil sklenený plot zo zadnej strany Prezidentského paláca a dostal sa na zadné nádvorie. Následne vstúpil do budovy nezabezpečeným zamestnaneckým vchodom, vyšiel po schodoch na najvyššie poschodie, kde strávil približne 20 minút. Na poschodí sa v tom čase spustil bezpečnostný systém, ktorý bol vyhodnotený ako falošný poplach a bol vypnutý. Tou istou trasou následne muž opäť zišiel na zadné nádvorie a dostal sa k bočnému vstupu do Prezidentského paláca z Banskobystrickej ulice, ktorý si z vnútornej strany otvoril a odišiel.

MIMORIADNE V Prezidentskom paláci
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Netrvalo dlho a podobná situácia sa zopakovala, keď plot Prezidentského paláca zo strany Hodžovho námestia preskočil občan srbskej národnosti, ktorého okamžite zadržali príslušníci Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a následne odovzdali privolanej policajnej hliadke. Zadržaný muž ako dôvod preskočenia plotu uviedol, že ho niekto naháňal a hľadal útočisko.

 

Viac o téme: BombaPrezidentský palácZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu