Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

ŠKANDÁL Bezpečnosť prezidenta Kisku v ohrození: Prípad vniknutia do paláca odhalil smutnú pravdu

Andrej Kiska Zobraziť galériu (7)
Andrej Kiska (Zdroj: SITA, policia)

BRATISLAVA - Prezidenta včera prebudila nepríjemná správa. Do jeho paláca vtrhol neznámy páchateľ. Ten sa dvadsať minút špacíroval vo vnútri úradu. Aj keď spustil alarm, ochranka si ho škandalózne nevšímala. Topky zisťovali podrobnosti o vlámaní. Zlá reakcia prezidentovej ochranky nie je jedinou zlyhávajúcou vecou v paláci.

Neznámy muž vtrhol do prezidentského paláca včera hodinu po polnoci. Preskočil sklenený plot zo zadnej strany Prezidentského paláca a dostal sa na zadné nádvorie. Následne vstúpil do budovy nezabezpečeným zamestnaneckým vchodom, vyšiel po schodoch na najvyššie poschodie. Tam pobudol dvadsať minút.

Po páchateľovi pátra polícia
Zobraziť galériu (7)
Po páchateľovi pátra polícia  (Zdroj: PZ)

Bosý páchateľ

Zaujímavé je, že žiadna kancelária nemala vylomený zámok – čiže buď mal klúč alebo sa prechadzál iba po chodbe. Zistili sme tiež, že muž, keď odchádzal bol bosý. Tenisky, ktoré mal na nohách, si vyzul a niesol ich v rukách. K prezidentovi tak hneď po prebudení sa o siedmej hodine ráno prišli znepokojivé správy.

Prezidentský palác
Zobraziť galériu (7)
Prezidentský palác  (Zdroj: foto Ján Zemiar)

Kamerový systém vhodný do šrotu

Prezidenta chráni totálne zastaralý prezidentský systém. Podľa našich informácií je kamerový systém z roku 1994. Od toho času v Dunaji pretieklo veľmi veľa vody. Súčasná technika teda absolútne nezodpovedá týmto časom. Navyše, táto technická zaostalosť mohla viesť k veľkým nepríjemnostiam. Kancelária prezidenta sa už pokúšala vybaviť palác modernejšími prístrojmi, ale ministerstvo vnútra im to neschválilo. Pod jeho krídla totiž spadá Úrad pre ochranu ústavných činiteľov.

Kisku ráno čakali nepríjemné správy
Zobraziť galériu (7)
Kisku ráno čakali nepríjemné správy  (Zdroj: SITA)

"Kamerový systém, ktorý je z vonkajšej strany prezidentského paláca, je z čias Michala Kováča. Aj tento prípad potvrdil, že by si zaslužil väčšie investície do bezpečnosti," prezradil pre Topky Kiskov hovorca Roman Krpelan.

Pyrotechnici obrátili palác hore nohami

Priestory paláca včera ráno prezreli pyrotechnici, nenašli žiadne výbušniny ani ploštice. Ochranu Prezidentského paláca 24 hodín denne zabezpečuje Úrad pre ochranu ústavných činiteľov, ktorý patrí pod ministerstvo vnútra. Ako pre Topky potvrdila hovorkyňa rezortu Andrea Dobiášová, riaditeľ úradu Radovan Horváth požiadal v súvislosti s incidentom o uvoľnenie z funkcie. O jeho žiadosti rozhodne minister vnútra. Neznámy muž v paláci podľa doterajšieho zistenia nič nepoškodil, ani nič neodcudzil.

Neznámy muž si dvere do paláca otvoril sám
Zobraziť galériu (7)
Neznámy muž si dvere do paláca otvoril sám  (Zdroj: SITA)

Zodpovedný podal demisiu

Zodpovedná osoba za tento trapas na útvare končí. "Za toto zlyhanie policajtov Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Ministerstva vnútra SR bude vyvodená zodpovednosť. Riaditeľ Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR Radovan Horváth požiadal vedenie Ministerstva vnútra SR o jeho uvoľnenie z funkcie," zareagovala pre Topky Andrea Dobiášová.

Exriaditeľ to považuje za zlyhanie

Bezpečnostný analytik a dlhoročný policajný príslušník a exriaditeľ Úradu ochrany ústavných činiteľov a diplomatických misií Juraj Zábojník si myslí, že je to veľký prešľap. "Ako profesionálovi, ktorý v minulosti riadil Úrad ochrany ústavných činiteľov a diplomatických misií, je mi to naozaj veľmi ľúto. O to horšie je, že zlyhanie bezpečnostných opatrení malo určité etapy a pravdepodobne sa opakovalo viackrát v tej trajektórii jednotlivých ochranných úkonov pri zabezpečení objektu. Laik by povedal, že systém je deravý vo viacerých miestach, no šetrenie prípadu ukáže, či išlo čisto o zavinenie ľudského faktora, alebo celej slúžiacej skupiny, okrem tých, ktorí práve oddychovali a mali na služobnej miestnosti voľno. Hoci ani to nie je vylúčené, či nemali podiel viny, pretože ak sa dokáže, že sa narušiteľ dostal do objektu cez záhradnú časť práve v čase, keď niektorí z nich boli na vonkajšom stanovišti, vezú sa v tom," vyslovil svoj názor Zábojník.

Juraj Zábojník
Zobraziť galériu (7)
Juraj Zábojník  (Zdroj: Archív JZ)

"Vždy som tvrdil podriadeným, že dennodenným víťazstvom takejto elitnej zložky je v prvom rade odvedená profesionálna práca v priebehu 24 hodín a koniec každej akcie bez následkov," povedal Zábojník.

Čo keby tam bola trhavina

"Predstavme si ten horší variant, že by bola nájdená podhodená trhavina, alebo by nedajbože došlo k explózii. Práve v čase prípravy bezpečnostných opatrení pri predsedníctve EÚ by to bolo veľmi zlé. Aké následky by mali byť z toho voči zodpovedným vyvodené? To sú tie nepopulárne rozhodnutia. To, že ide o sídlo najvyššieho ústavného činiteľa v štáte, nechám na tých, ktorých sa to dotýka bezprostredne a toto nie je vec, ktorá sa má zamiesť pod koberec, ako býva zvykom," dodal Zábojník.

Viac o téme: PáchateľKameryPrezidentský palácAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu