Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hrabko tvrdí, že mandát prezidentky na rokovania vo Vilniuse bol dostatočný

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (3)
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Mandát prezidentky Zuzany Čaputovej na rokovania na samite NATO v litovskom Vilniuse bol dostatočný. V reakcii na vyjadrenia predsedu Smeru-SD Roberta Fica to povedal publicista Juraj Hrabko.

Skonštatoval, že prezidentka, ak by chcela, mohla svoje postoje konzultovať aj s politickými stranami, ale veľký význam by to nemalo. "Zahraničná politická línia Slovenska je dlhodobo nemenná a nateraz nie je dôvod pomýšľať na zmenu," uviedol Hrabko. Doplnil, že vláda odborníkov aj bez dôvery parlamentu funguje v súlade s ústavou.

VIDEO Smer tvrdí, že prezidentka Čaputová ožobračuje národ

Smer tvrdí, že prezidentka Čaputová ožobračuje národ. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Fico považuje za otázne, kto prezidentke garantuje, že sa jej hlasovanie pretaví do konkrétnych rozhodnutí vo vláde alebo v parlamente, keďže s politickými stranami nerokovala. Hlava štátu reagovala, že jej stanovisko prešlo štandardnou procedúrou na vláde. Pre Slovensko je podľa Hrabka najdôležitejším výsledkom samitu posilnenie zabezpečenia východného krídla NATO. Z celosvetového hľadiska je to rozhodnutie o pokračovaní pomoci Ukrajine, najmä zo strany skupiny štátov G7 a Európskej únie. Aj keď pôvodné očakávania ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mohli byť väčšie, Ukrajina podľa Hrabka na samite uspela. "Dosiahla to, čo doteraz žiadna iná krajina a tým nemyslím len odpustenie akčného plánu, bola zriadená aj Rada NATO – Ukrajina," poznamenal.

Juraj Hrabko
Zobraziť galériu (3)
Juraj Hrabko  (Zdroj: TASR/Michal Svitok)

Európske zakotvenie posilňuje politické možnosti strany

Na margo avizovaného rozhodovania o prijatí Hlasu-SD za riadneho člena Strany európskych socialistov Hrabko povedal, že európske zakotvenie posilňuje politické možnosti strany. "Strana, ktorá nie je zakotvená v európskych štruktúrach, má iba lokálny význam," konštatoval. Dodal, že Smer-SD už v tomto európskom zoskupení figuruje a ak by so vstupom Hlasu-SD nesúhlasil, mohol by ho minimálne na dlhý čas oddialiť.

Hrabko tvrdí, že mandát
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Na margo rozhodnutia strany OĽANO a priatelia ísť do volieb v koalícii s Kresťanskou úniou a stranou Za ľudí, Hrabko poznamenal, že ide o predvolebné rozhodnutie Igora Matoviča, ktoré má za cieľ posilniť imidž OĽANO ako silného politického subjektu. Koalícia potrebuje na vstup do parlamentu sedem percent hlasov. "Až taký veľký risk to nie je, Matovič je veľký hráč, vie robiť kampaň a baví ho to," tvrdí.

Chápe aj rozhodnutie Progresívneho Slovenska ísť do volieb samostatne

Chápe aj rozhodnutie Progresívneho Slovenska ísť do volieb samostatne. "Či a v akej forme ide politická strana do volieb je výlučne jej záležitosťou. Netreba sa vôbec čudovať Progresívnemu Slovensku, že po skúsenosti, keď do parlamentu neprešli o 900 hlasov, už nechce uzatvárať koalíciu, ale ide do volieb samostatne. Na postup im tak stačí päť percent," uzavrel Hrabko.

Viac o téme: RokovaniaMandátVilniusSummit NATORóbert FicoJuraj HrabkoZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu