Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vyhlásená je mimoriadna situácia pre povodne: Týka sa desiatok obcí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Mimoriadna situácia v súvislosti s povodňami je vyhlásená v desiatkach obcí. Centrálne monitorovacie a riadiace stredisko sekcie krízového riadenia ministerstva vnútra aktuálne eviduje v 54 lokalitách II. stupeň povodňovej aktivity a v siedmich lokalitách III. stupeň povodňovej aktivity. informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

 

OKREM HORÚČAV TRÁPIA ČASŤ SLOVENSKA AJ POVODNE🌧 ➡ Slovensko už niekoľko dní sužujú horúčavy, no napriek tomu niektoré...

Posted by Ministerstvo vnútra SR on Tuesday, July 18, 2023

"Ide najmä o obce Prešovského a Banskobystrického kraja. V niektorých obciach trvá mimoriadna situácia od minulého mesiaca, a to z dôvodu likvidácie škôd," uviedol rezort vnútra. Priblížil, že za pondelok (17. 7.) bola po intenzívnych dažďoch vyhlásená povodňová aktivita v troch obciach v Prešovskom kraji.

archívne video Stále platí tretí stupeň povodňovej aktivity, situácia je už pokojná, tvrdí primátor Banskej Bystrice Ján Nosko

Stále platí tretí stupeň povodňovej aktivity, situácia je už pokojná, tvrdí primátor Banskej Bystrice Ján Nosko (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Zároveň v Žilinskom kraji bola vyhlásená následkom búrky v obciach Novoť a Mútne. "V prípade kritického nedostatku času je nevyhnutné sa čo najrýchlejšie presunúť do bezpečia na vyvýšené miesto, napríklad kopec," upozornilo ministerstvo. V prípade dostatku času je potrebné tiež zabezpečiť obydlie či uzavrieť hlavné rozvody elektrického prúdu, plynu aj vody.

Pri vzniku povodne treba predovšetkým chrániť zdravie, až potom majetok

Pri vzniku povodne je potrebné chrániť predovšetkým zdravie a až potom majetok. Ľudia by sa mali riadiť pokynmi povodňových orgánov, polície a záchranárov a rešpektovať oficiálne informácie o vývoji situácie. Vyplýva to z odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Na občanov tiež apeluje, aby v takejto situácii pomohli starým, bezvládnym a deťom bez dozoru.

"Pohybujte sa zásadne mimo zatopenej oblasti a nikdy nevstupujte do prúdiacej vody. Vyhýbajte sa elektrickému vedeniu a zapnutým elektrickým spotrebičom. Všimnite si možný únik plynu. Nepoužívajte otvorený oheň a nefajčite. Svieťte len baterkou," zdôraznil úrad. Zároveň apeluje, aby ľudia počas povodní používali len zdravotne bezpečnú a spoľahlivo overenú vodu.

"Nikdy nekonzumujte potraviny, ktoré prišli do styku s povodňovou vodou, kalom a bahnom," skonštatoval. Upozornil aj na potrebu dôkladnej hygieny. "Dôsledne dbajte na hygienu, najmä na starostlivé a časté umývanie rúk pred jedením a pitím, pred fajčením, pred a po použití WC," doplnil. 

Pri sanácii povodňových škôd treba podľa ÚVZ dbať na odporúčané pokyny orgánov verejného zdravotníctva. Pri likvidačných prácach odporúča používanie ochranných prostriedkov, a to najmä gumených rukavíc, gumeného plášťa a pevnej nepremokavej obuvi. "Okamžite treba ošetriť, predovšetkým vydezinfikovať, každé zranenie a odreniny, pri rozsiahlejšom zranení vyhľadať lekára," dodal.

Mimoriadna situácia v súvislosti s povodňami je vyhlásená v desiatkach obcí. Centrálne monitorovacie a riadiace stredisko sekcie krízového riadenia ministerstva vnútra aktuálne eviduje v 54 lokalitách II. stupeň povodňovej aktivity a v siedmich lokalitách III. stupeň povodňovej aktivity.

Viac o téme: PovodneObceMinisterstvo vnútra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu