Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Horúčavy dávajú telu zabrať: Ak máte vysoký tlak, TOTO nikdy nerobte! Pozor aj na lieky

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Horúčavy nie sú len o príjemnom leňošení pri vode s pohárom chladeného v ruke. Nášmu telu dávajú poriadne zabrať. O to horšie ich znášajú ľudia so zdravotnými problémami. Lekárka prezradila, ako ich zvládnuť čo možno najlepšie a čomu je lepšie sa vyhnúť.

V prvom rade sa ľudom s kolísavým či vysokým krvným tlakom počas leta neodporúča skákať rozhorúčení do ľadových vôd. Ako upozornila vedúca oddelenia kardiochirurgie v NÚDCH Eva Bučeková, v horúčavách si organizmus reguluje teplotu tela rozšírením periférnych ciev a následným potením. „V ľadovej vode sa cievy stiahnu a tlak môže prudko stúpnuť,” vysvetlila. Podotkla, že ľudia s artériovou hypertenziou sú rizikovejší ako ľudia s normálnou cievnou reaktivitou.

Archívne video: Ľudia sa počas vysokých teplôt osviežujú rôznymi spôsobmi

Ľudia sa počas vysokých teplôt osviežujú rôznymi spôsobmi (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Horúčavy a potenie môžu podľa nej znížiť krvný tlak. Ľudia, ktorí sa dlhodobo liečia na vysoký tlak, by v takom prípade mali navštíviť lekára. "Aby lieky upravil. Nie, že si človek doma v horúčavách nameria nižší tlak a vynechá preto lieky," doplnila.

Upozornila, že je dôležité pri chronickom ochorení trvalá a dlhodobá liečba v rámci ochrany a kvality života. V súvislosti aj s inými kardiovaskulárnymi ochoreniami sa treba podľa nej vyhýbať pobytu vonku medzi 11.00 a 15.00 h. Na slnku lieky na krvný tlak menia množstvo a distribúciu tekutiny v cievnych stenách, a tak ovplyvňujú jeho výšku.

 

Viac o téme: TeploSrdceZdravieHorúčavaCievyNÚDCH
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu