Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Grécku sa zmiernili horúčavy: Má však prísť nová vlna

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATÉNY - Do Grécka prúdil v nedeľu konečne severný vietor, ktorý zmiernil spaľujúce horúčavy z posledných dní a ortuť teplomerov zatlačil naspäť pod 40 stupňov Celzia. Okolo poludnia sa v hlavnom meste Atény očakávalo 36 stupňov Celzia. V sobotu dosiahla teplota rekordných 44,2 stupňa Celzia a namerali ju na ostrove Kréta.

Napriek miernej úľave grécki meteorológovia varujú, že v stredomorskej krajine obľúbenej u dovolenkárov je pravdepodobná nová vlna horúčav. Od stredy "pôjde teplota opäť hore", uviedol meteorológ na štátnej rozhlasovej stanici a v Aténach predpovedal až 44 stupňov Celzia.

Nebezpečenstvo lesných požiarov je mimoriadne vysoké

Keďže vládne extrémne sucho a fúka vietor, nebezpečenstvo lesných požiarov je mimoriadne vysoké, upozornili úrady civilnej ochrany. V nedeľu je v Grécku už tretí deň po sebe zatvorených mnoho archeologických lokalít, a to od 11.30 h do 15.30 h miestneho času. Svetoznáma staroveká pamiatka Akropola v Aténach, ktorá stojí na vyvýšenom mieste, bola v sobotu pre turistov zatvorená. Vládla tam totiž neznesiteľná horúčava spôsobená priamym slnečným žiarením, ale horúčava sálala zároveň aj zo samotnej pamiatky, z jej kameňov a mramoru.

Mnoho návštevníkov tam postihol úpal najmä v posledných dňoch, počas vlny horúčav Cerberus nazvanej podľa trojhlavého netvora z diela talianskeho autora Danteho Peklo. Lekári odporúčajú ľuďom a predovšetkým turistom, aby pili dostatok vody a vyhýbali sa veľkej telesnej námahe.

Viac o téme: LetoHorúčavyTeplotyGréckoAtényNová vlna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu