Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nákaza, ktorá je strašiakom letnej sezóny: Aktuálne zaznamenali už tri epidémie! Na TÝCHTO miestach buďte opatrní

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Leto je v plnom prúde a s ním aj sezóna grilovačiek, kempovania a častých návštev prírody. Jedným z najväčších strašiakov tejto sezóny sú kliešte, ktoré môžu spôsobiť veľké nepríjemnosti v podobe kliešťovej encefalitídy. Nakaziť sa však môžete aj počas dovolenky v zahraničí a pri konzumácii nepasterizovaných výrobkov. Epidemiologička Jana Kerlik z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici vyzýva Slovákov, aby dbali na preventívne opatrenia doma aj v zahraničí.

V posledných rokoch na Slovensku stúpol počet ľudí s kliešťovou encefalitídou. Je to vážne ochorenie, ktoré postihuje centrálny nervový systém. Od začiatku tohto roka bolo k začiatku júla hlásených 85 prípadov. Aktuálne hovoria epidemiológovia o troch epidémiách - jedna s ohniskom v Trenčianskom kraji a dve v Banskobystrickom kraji, kde zaznamenali vyše polovicu z nahlásených prípadov. 

Archívne VIDEO: Kliešťová meningoencefalitída má dvojfázový priebeh, upozornil primár Kliniky infektológie a cestovnej medicíny košickej nemocnice

Kliešťová meningoencefalitída má dvojfázový priebeh, upozornil primár Kliniky infektológie a cestovnej medicíny košickej nemocnice Ladislav Virág (Zdroj: TASR / Maroš Černý)

Veľkou hrozbou sú aj nepasterizované mliečne výrobky

Dovolenky a výlety po Slovensku sa nezaobídu bez návštevy salašov, ktoré sú domácou pýchou. Bryndzové halušky, žinčica, čerstvý ovčí alebo kozí syr sú pochúťkami, ktorý vie odolať len málokto. Aj tieto pochúťky však so sebou nesú riziko nákazy kliešťovou encefalitídou. Tento spôsob prenosu ochorenia sa týka najmä Slovenska, v zahraničí je riziko minimálne. Pri návšteve miestnych salašov a fariem buďte mimoriadne opatrní a nepasterizované výrobky si radšej odpustite. 

Nákaza, ktorá je strašiakom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: TASR)

"Prenášačom vírusu je kliešť. Infikovaný kliešť sa môže prisať na zviera, napríklad ovcu či kozu, pričom pri zvierati infekcia prebehne bez príznakov. Vírus sa dostane z krvi zvieraťa do mlieka, v ktorom je prítomný pár dní. Pokiaľ sa dané mlieko nepasterizuje, môže zapríčiniť epidémiu infekcie u viacerých ľudí," vysvetľuje epidemiologička v rozhovore pre Denník N. 

Najlepšou prevenciou je očkovanie, Slovensko v tomto smere zaostáva

Väčšina ľudí využíva na ochranu pred kliešťami len repelenty. Chrániť sa však môžeme aj očkovaním. Na vybudovanie imunity sú potrebné tri dávky, ktorých účinok by mal trvať niekoľko rokov. Nie je teda potrebné sa preočkovávať každý rok. 

Miera zaočkovania na Slovensku sa odhaduje na základe počtu predaných vakcín, pričom podľa prepočtov nedosahuje ani 10 percent. Pre porovnanie, v susednom Česku je to takmer 30 a v Rakúsku až 90 percent. "Aj vďaka tomu napriek výskytu rizikových oblastí ako jediní v Európe zaznamenali pokles počtu prípadov kliešťovej encefalitídy," upozornila Jana Kerlik na efektívnosť tohto spôsobu prevencie. 

Príznaky ochorenia 

Príznaky sa nemusia objaviť okamžite, inkubačná doba ochorenia je 7 až 14 dní. Zo začiatku môžu pripomínať klasické prechladnutie alebo chrípku sprevádzanú zvýšenou teplotou a bolesťami hlavy a tela. V druhej fáze ochorenia sa infekcia môže dostať do nervového systému a spôsobiť zápal, ktorý je sprevádzaný silnými bolesťami, vysokou teplotou, nevoľnosťami a zvracaním. 

Viac o téme: Kliešťová encefalitídaÚVZ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu