Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Šéfa regulačného úradu bude odvolávať predseda parlamentu, zmenu odobrila prezidentka

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Ak predseda regulačného úradu prestane spĺňať podmienky na výkon funkcie, odvolávať ho bude predseda Národnej rady (NR) SR na návrh vlády. Vyplýva to z novely zákona o Úrade pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb a Dopravnom úrade, ktorú v pondelok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Novela z dielne Ministerstva dopravy (MD) SR predlžuje lehotu na navrhnutie kandidáta na predsedu regulačného úradu parlamentu z doterajších troch na šesť mesiacov. Zruší sa tiež funkcia podpredsedu Dopravného úradu. Doterajšia prax podľa predkladateľa ukázala, že táto funkcia je nadbytočná.

Archívne video

Druhý pokus o otvorenie mimoriadnej schôdze a odvolávanie Borisa Kollára (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zo zákona sa tiež vypustia ustanovenia duplicitné s ústavným zákonom o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov, týkajúce sa výkonu funkcie predsedov Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb a Dopravného úradu, ako aj podpredsedu regulačného úradu. Vynechajú sa aj ustanovenia duplicitné so zákonom o štátnej službe, pokiaľ ide o zákaz podnikať alebo vykonávať inú zárobkovú činnosť.
Novela bude účinná od 1. septembra tohto roka.

Viac o téme: PredsedaRegulačný úradZuzana ČaputováParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu