Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ministerstvo vnútra pripravuje novelu: Chce zefektívniť pátranie po hľadaných a nezvestných

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty images)

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra (MV) SR chce zefektívniť pátranie po hľadaných a nezvestných osobách s využitím prevádzkových a lokalizačných údajov. Zmeny má priniesť pripravovaná novela zákona o Policajnom zbore. Pojmy "hľadaná osoba" a "nezvestná osoba" je podľa ministerstva potrebné upraviť. Novela má zabezpečiť aj prístup polície do informačného systému verejnej správy s cieľom automatizovaného vyhľadávania obyvateľov na základe fotografií. Vyplýva to zo zverejnenej predbežnej informácie.

Aktuálny postup pri hľadaných osobách podľa rezortu neumožňuje okamžité zisťovanie prevádzkových a lokalizačných údajov s cieľom obmedzenia osobnej slobody podozrivej osoby, napríklad keď je potrebné zabrániť jej v pokračovaní trestnej činnosti. "Fyzická osoba sa považuje za hľadanú osobu až po vyhlásení pátrania po nej a pri pátraní je možné zisťovať prevádzkové a lokalizačné údaje až na základe právoplatného rozhodnutia príslušného súdu na obmedzenie osobnej slobody," vysvetlil.

archívne video Prioritami ministra vnútra sú príprava volieb i boj s dezinformáciami

Prioritami ministra vnútra sú príprava volieb i boj s dezinformáciami (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Pri nezvestnej osobe upozorňujú autori návrhu na to, že v súčasnosti nemožno považovať za nezvestnú osobu, ktorej nezvestnosť nebola oznámená Policajnému zboru, ale bola zistená políciou. "Za nezvestnú osobu sa považuje iba tá fyzická osoba, ktorej nezvestnosť je oznámená Policajnému zboru a miesto jej pobytu nie je známe," doplnil predkladateľ. Cieľom pripravovanej novely je tiež rozšírenie oprávnenia policajtov s cieľom ochrany utajovaných skutočností a ochrany strážených objektov. Predpokladaný termín začiatku pripomienkového konania je v auguste. 

Viac o téme: PátranieNovelaMinisterstvo vnútra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu