Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Novela stanoví regulátora online obsahu pri sprostredkovateľských službách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Novela zákona o mediálnych službách má ustanoviť národného koordinátora, zodpovedného za reguláciu internetového obsahu v rámci poskytovania sprostredkovateľských služieb. Ministerstvo kultúry (MK) SR avizuje legislatívnu úpravu v predbežnej informácii, zverejnenej na portáli právnych predpisov slov-lex.sk.

Rezort pripomína, že nová európska smernica z októbra 2022 má zlepšiť podmienky poskytovania cezhraničných sprostredkovateľských služieb a zároveň zlepšiť postavenie spotrebiteľov i posilniť ochranu základných práv užívateľov v online priestore. "V zmysle tohto nariadenia majú členské štáty Európskej únie (EÚ) povinnosť do 17. februára 2024 určiť národného koordinátora digitálnych služieb, ktorý bude zodpovedný za všetky záležitosti týkajúce sa dohľadu a presadzovania tohto nariadenia," upozorňuje rezort.

Dodáva, že cieľom novelizácie je vytvoriť aj právny rámec dohľadu nad dodržiavaním povinností podľa ďalšieho nariadenia EÚ, týkajúceho sa pravidiel online podnikateľského prostredia v prípade cezhraničného pôsobenia na vnútornom trhu únie. "Jeho presadzovanie bolo doposiaľ v Slovenskej republike ponechané na súdy," objasňuje MK. Pripomienkové konanie k návrhu novely sa má začať v septembri.
 

Viac o téme: ReguláciaNovelaOnline obsah
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu