Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

ROZHOVOR Po Slovensku sa šíri vysoko nákazlivé infekčné ochorenie: Stačí cesta výťahom! Odborník radí, ako ho zvládnuť

úradnícka vláda Zobraziť galériu (7)
úradnícka vláda (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Leto je konečne tu, deti majú prázdniny a rodiny sa nevedia dočkať vytúženej letnej dovolenky. Avšak, na deti na konci školského roka striehol nebezpečný vírus, ktorý môže všetky plány zmeniť. V okolí Bratislavy totiž hlásili pediatri veľké množstvo detí s ovčími kiahňami. Nevyhýbajú sa však ani malým deťom. Ako sa toto ochorenie prejavuje? Aké postupy sú v súčasnosti správne a je potrebné zrušiť dovolenku po objavení vyrážok? Aj o tom sa Topky.sk rozprávali s pediatrom Petrom VISOLAJSKÝM.

Aktuálne máme silnú sezónu kiahní. Aké sú prvé príznaky? Sú rovnaké pre všetky vekové skupiny - malé deti, predškoláci, dospelí?

- Kiahne sú vírusové ochorenie, ktoré má dve fázy. V prvej fáze sú teploty 1-2 dni, môžu byť aj bolesti brucha a potom nasleduje výsev s bolesťami hrdla a teplotami, môžu byť prítomné aj kašeľ a nádcha. Výsev spočiatku postihuje hlavu a trup, a typické pre kiahne je výsev vyrážok v rôznom štádiu súčasne – teda od začervenanej vyrážky, vyrážky s drobnými pľuzgierikmi s čírim obsahom, ktorý sa neskôr skalí, až po vyrážky s chrastičkou.

Inkubačná doba, teda čas, za ktorý sa od infikovania ochorenie u dieťaťa začne prejavovať, je 10 až 21dní.  V priebehu môžu nastať aj vážne komplikácie ako zápal pľúc či mozgu, ktoré môžu byť smrteľné.

Je známe, že infikovaní sú infekční už pred vypuknutím vyrážky. Ako dlho? Koľko sú pacienti infekční a v priemere ako dlho trvajú ovčie kiahne?

- Človek, ktorého vírus kiahní postihne, je infekčný už dva dni pred prvými príznakmi. Potom počas celého viditeľného ochorenia, až po zaschnutie poslednej vyrážky. Celkovo teda zhruba 14 dní priemerne.

ROZHOVOR Po Slovensku sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images/)

Kiahne v súčasnosti neobchádzajú ani malé deti. Ako by sme v ich prípade mali postupovať? Kedy je potrebné ísť s dieťaťom do 1 roka k pediatrovi? 

- Kiahne naša populácia, a teda inak zdravé dieťa zvládne aj bez návštevy pediatra a vyšetrenie, či zásah lekára, nie je väčšinou potrebné. Lekára je potrebné konzultovať pri teplote trvajúcej viac, ako 4 dni, alebo pri poruchách chôdze či výraznom kašli, keďže tieto príznaky môžu znamenať závažnejší priebeh kiahní. Ak ide o dieťa s iným vážnym ochorením, či zníženiu imunitou, treba lekára tiež konzultovať. Pokiaľ ide o dieťa s výrazne zníženou imunitou, je potrebné vyhľadať lekára už po kontakte s kiahňami, pretože u týchto detí je potrebné hneď nasadiť liečbu, teda ešte pred prvými príznakmi. Ale to hovoríme o deťoch, ktorých rodičia sú o tomto poučení v špecializovaných ambulanciách, kde sú tieto deti sledované.

Čo sa týka detí do jedného roka, pokiaľ matka dieťaťa prekonala kiahne, prvé mesiace po pôrode je dieťa chránené protilátkami, ktoré sa mu preniesli pred pôrodom od matky. Približne od 6. mesiaca veku života však tieto protilátky u dieťaťa klesajú a niektoré deti túto protilátkovú ochranu od matky nemajú dostatočnú, preto u detí do 1 roka života je potrebné stav konzultovať s jeho obvodným pediatrom.

Kedysi sa vyrážky natierali tekutým púdrom, odporúča sa tento postup aj teraz? A čo kúpeľ v hypermangáne?

- Viaceré minulé prístupy sa ukázali ako nesprávne. Tekutý púder sa už neodporúča, pretože zhoršuje priebeh. Kúpeľ v hypermangáne sa bežne a v domácej liečbe tiež neodporúča. Vhodnejší je ovsený kúpeľ. Vyrážky možno natierať roztokom Betadine (pokiaľ dieťa nemá alergiu na jód), svrbenie možno tlmiť kockami ľadu, alebo chladivými kúpeľmi. Škrabanie vyrážok totiž priebeh tiež komplikuje druhotným infikovaním vyrážok baktériami. Preto je vhodné deťom aj ostrihať nechty. Na svrbenie možno podať aj širokodostupné kvapky antihistaminík.

Ako by mali rodičia malých detí postupovať? Aká je liečba v tomto prípade? Na čo by si mali dať pozor? 

- Ako som spomínal, kiahne u dieťaťa do 1 roka treba konzultovať s jeho pediatrom, ktorý rozhodne o prípadnej liečbe.  

Pri deťoch s kiahňami treba dávať pozor, aby neinfikovali rizikové osoby, napríklad tehotné ženy, či ľudí so zníženou imunitou. Kiahne sa veľmi ľahko prenášajú, preto je potrebná domáca izolácia. Základ je dať priestor a možnosti telu, aby sa s vírusom v kľude vysporiadal.

Teda základná liečba je ako pri iných vírusoch – telesný pokoj, pitný režim, pestrá strava bohatá na vitamíny a liečba horúčky dostupnými antipyretikami. Odporúčam, aby si rodičia zapisovali, kedy podali aké lieky na horúčku, pretože je potrebné dodržať odstupy od jednotlivých dávok a rozhodujúce je podať správnu dávku antipyretík – teda podľa príbalového letáka vypočítať dávku podľa hmotnosti dieťaťa. Dávkovanie podľa veku je často nesprávne a často vedie k pretrvávaniu horúčky.

Špecifickú liečbu vyžadujú len deti s porušenou imunitou, o ich liečbe rozhodne pediater. Je tu možnosť podať protilátky – imunoglobulíny už počas inkubačnej doby, alebo antivirotiká. Ďalšou možnosťou je po kontakte hneď dieťa zaočkovať, čo tiež môže vykonať obvodný pediater, avšak tu je potrebný skorý zásah. 

ROZHOVOR Po Slovensku sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Aktuálne je leto, prázdniny, mnohí majú naplánované dovolenky. Je potrebné ich zrušiť? Čomu sa treba vyvarovať? Je možné ísť s dieťaťom na slnko (napríklad prechádzky počas dňa a podobne), prípade ho okúpať v súkromnom bazéne, napríklad na záhrade? Prípadne, kedy je vhodný čas na návrat späť do pôvodného režimu?

- Dieťa s kiahňami má mať pokojový režim v domácom prostredí. Kúpanie v bazénoch detí s vyrážkami rozhodne neodporúčam, vyrážky sa totiž môžu infikovať. Slnenie nie je tiež vhodné. Ľahké prechádzky sú možné, ak nie je príliš teplo a dieťa už nemá horúčku, treba byť však ohľaduplný, aby neprišlo do kontaktu s ľuďmi, ktorí kiahne ešte nemali.

Dieťa je zdravé po zaschnutí poslednej vyrážky, avšak je ešte potrebné dať dieťaťu a jeho telu čas na rekonvalescenciu - aspoň týždeň. Netreba zabúdať, že prekonanie kiahní môže na niekoľko týždňov oslabiť imunitu dieťaťa a často vidíme, že tieto deti ľahšie ochorejú na iné infekcie.  

Ak chcú mať rodičia istotu, že im dieťa neochorie na kiahne počas plánovanej dovolenky, tak aj v tomto je vhodné zaočkovanie dieťaťa.

Je pravdou, že malé deti znášajú kiahne oveľa lepšie, ako napríklad predškoláci? Ak áno, čo je dôvodom? Majú po prekonaní doživotnú imunitu, ako tí, ktorí majú priebeh horší?

- Inak zdravé dieťa má po prekonaní doživotnú imunitu. Získaná imunita nezávisí od závažnosti priebehu ochorenia. Štatisticky vychádza, že je ľahší priebeh u detí pred pubertou, vysvetlenie zatiaľ nemáme. Najrizikovejšie sú tehotné ženy, preto lekári odporúčajú ženám, ktoré kiahne neprekonali, aby sa pred fertilným obdobím bezpečne zaočkovali.

Hovorí sa, že po prekonaní kiahní majú deti ešte istý čas rozhádzanú imunitu. Ako to je s imunitou u malých detí? Treba byť obozretní? Platí, že čím horší priebeh, tým dlhšie sa imunita spamätáva? 

- V praxi pozorujeme, že deti po prekonaní kiahní, môžu mať oslabenú imunitu a bývajú častejšie choré. V tomto je opäť výhodnejšie očkovanie, ktorým človek získa doživotnú imunitu bez toho, aby musel znášať priebeh ochorenia, riziká ochorenia, či oslabenie imunity po prekonaní. Vo vyspelých krajinách sa plošne očkuje od 1995 roku, vakcína je teda v praxi už preverená a bezpečná.

Dá sa deťom nejakým spôsobom pomôcť v budovaní imunity? Napríklad podávaním vitamínov C alebo D?

- U detí platí, že je rozhodujúca pestrá strava, ktorá je dôležitejšia ako pridávanie vitamínov. Pestrá strava znamená primerané zastúpenie mäsa, mliečnych výrobkov, obilnín, zeleniny a ovocia. Pokiaľ má dieťa v strave dostatok čerstvého ovocia a zeleniny, pridávanie vitamínov nie je potrebné. Vitamín D je vhodné pridávať u nás deťom v menej slnečných mesiacoch. Avšak žiadny vitamín dieťa pred kiahňami neochráni, jedinou dnes dostupnou ochranou je očkovanie. Celkovo imunitu dieťaťa okrem stravy zvyšuje pohyb, otužovanie, dostatok spánku a eliminácia stresu.

ROZHOVOR Po Slovensku sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images/andriano_cz)

Pri predškolákoch je povinná karanténa a vyhýbanie sa kolektívu. Čo však malé deti? Môžu ísť s nimi rodičia na prechádzky do exteriéru? 

- Ak dieťa nemá horúčku a cíti sa dobre, neunavujúca prechádza v prírode neuškodí. Avšak dôležité je, aby sa nestalo zdrojom infekcie pre druhých. Pre niektorých ľudí totiž infekcia kiahňami môže byť aj smrteľná. Preto sa odporúča domáca izolácia. Kiahne totiž patria medzi vírusy, ktoré sa veľmi ľahko ponášajú. Napríklad aj kýchnutie vo výťahu môže znamenať infekciu pre človeka, ktorý tam nastúpi po chorom.

V súčasnosti existuje aj očkovanie, ktoré je však vhodné pre deti od 1 roka. Môže sa v takomto prípade podať aj pacientom, ktorí už s kiahňami bojujú? Aké sú podmienky? 

- Očkovanie je aj na Slovensku dostupné a z polovice ho hradia aj poisťovne, čo sa rodičom finančne oplatí, pretože OČR pri ochorení ich vyjde drahšie, ako zaočkovanie. 

Takzvané postkontaktné očkovanie musí byť čo najskôr po kontakte s chorým, teda čo najskôr v inkubačnej dobe – pokiaľ sa ochorenie ešte neprejaví. Je tiež možné až od 1 roka. Takéto očkovanie buď dieťa ochráni pred priebehom ochorenia, alebo priebeh aspoň zmierni.

Odporúčate očkovanie proti kiahňam? Kto by ho mal absolvovať? 

- Očkovanie proti kiahňam ako pediater odporúčam, pretože dieťa ochráni pred nepríjemnými prejavmi ochorenia a pred možným závažnejším priebehom, rodičom ušetrí nepríjemnosti pri ochorení dieťa a OČRku. Rozhodne je potrebné zaočkovať staršie dievčatá, ktoré ešte ochorenie neprekonali, aby boli chránené pred kiahňami v dobe tehotnosti, tu totiž môžu mať kiahne smrteľné následky.

ROZHOVOR Po Slovensku sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Viac o téme: Peter VisolajskýOvčie kiahneLetné dovolenkyVaricellaRozhovor o kiahňachPríznaky ovčích kiahní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu