Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Výdavky, ktoré si nemôžeme dovoliť: So štátnymi zdrojmi hospodárili ako v holubníku! TOTO urobili s vašimi peniazmi

Medziročné hospodárenie štátu je na tom dnes oveľa horšie. Zobraziť galériu (4)
Medziročné hospodárenie štátu je na tom dnes oveľa horšie. (Zdroj: Getty Images, TASR/ Jaroslav Novák, Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Už v polovici roka sa schodok v štátnom rozpočte dostal na úroveň 2,796 miliardy eur. Na to, ako zle náš štát hospodáril poukazuje aj fakt, že už v prvom polroku sa správa verejných financií zhoršila o 1,251 miliardy, výdavky tak narástli o 81 percent. Aj keď sa príjmy do štátnej kasy navýšili, ich nárast ani zďaleka nestačil na vyrovnanie rekordných výdavkov. Z Európske únie sme pritom čerpali masívny obnos peňazí.

archívne video

Klimek: Ministerstvo financií bude odovzdávať verejné financie vo veľmi dobrom stave (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Ministerstvo financií informovalo o tom, že príjmy štátneho rozpočtu sa ku koncu júna 2023 navýšili až o 1,228 miliardy (14%) a celkové príjmy sa tak navýšili na úroveň 9,973 miliardy eur. Aj keď sa štátna pokladnica oproti minulému roku naplnila viac, Švajčiarsko u nás doma nečakajte.

Dôvod, prečo by sme sa nemali radovať je nárast výdavkov, ktorý medziročne stúpol o necelú štvrtinu (24,1%). Oproti miliarde, ktorá sa do štátnej kasy naliala navyše, sme za posledný rok na chod štátu utratili až o 2,479 miliardy viac. Vcelku nás tak spoločné výdavky vyšli až na 12,769 miliárd.

Výdavky, ktoré si nemôžeme
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Príjem z rozpočtu Európskej únie sa značne zvýšil

Medziročný rast daňových príjmov predstavoval v júni 726 miliónov eur (9,5 %). Najvýraznejší pozitívny vývoj bol pri dani z pridanej hodnoty, a to vo výške 365 miliónov eur. Naopak, negatívne sa vyvíjala daň z príjmov fyzických osôb, ktorej výnos bol nižší o 25 miliónov eur.

Pozitívny vývoj zaznamenal rezort financií v rámci príjmov z rozpočtu EÚ, kde došlo k medziročnému rastu o takmer 165 miliónov eur (26,1 %). Dividendy medziročne vzrástli o 301 miliónov eur, a to najmä v súvislosti s odvedením dividend od Slovenského plynárenského priemyslu, ktoré mali byť odvedené ešte koncom minulého roka.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/AP)

Výdavky na obsluhu štátneho dlhu zaznamenali v júni medziročný pokles o 46 miliónov eur (-7,1 %). V kategóriách výdavkov štátneho rozpočtu súvisiacich s čerpaním eurofondov došlo k medziročnému nárastu o 534 miliónov eur (69,1 %). Rast výdavkov na spolufinancovanie spoločných programov SR a EÚ predstavoval 65 miliónov eur (45,3 %).

Výdavky, ktoré si nemôžeme
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

„V kategóriách výdavkov štátneho rozpočtu súvisiacich s čerpaním prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti došlo k medziročnému nárastu o 238,6 milióna eur (1223 %)," vyčíslilo MF. Transfer Sociálnej poisťovni zaznamenal v júni medziročný rast o 260 miliónov eur (260 %).

Viac o téme: SlovenskoFinancieŠtátny rozpočetVýdavkyHospodárstvoŠtátny dlhPríjmy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu