Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slovensko bičujú silné búrky: Najvyššie varovanie pred povodňami, túto obec zaplavilo! Hrozivé VIDEO

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Zborov Online)

ZBOROV - Po sobotňajšej prietrži mračien vyhlásil starosta Zborova v okrese Bardejov Ján Šurkala popoludní v obci tretí stupeň povodňovej aktivity. Zaplavilo tam cesty i pivnice. Výška spôsobených škôd ešte známa nie je.

Ako uviedol, voda začala najskôr z jedného kanála zalievať cestu prvej triedy na Duklianskej ulici a potom prišla kritická situácia na ulici Osloboditeľov. "Momentálne ešte kulminuje voda v hlavnom toku Kamenci. Voda ide z Becherova a Chmeľovej. Tam je najpostihnutejšia Sokolská ulica. Ľudia tam majú vodu v dvoroch a pivniciach, takže toto teraz riešime," povedal Šurkala.

 

Dnes o 15:15 vyhlásil starosta obce Zborov 3. stupeň povodňovej aktivity. Vyzývame občanov, aby boli opatrní a zbytočne sa nezdržiavali v blízkosti rozvodnených vodných tokov.

Posted by Zborov Online on Saturday, July 1, 2023

Škody podľa jeho slov práve analyzujú, obecný majetok zatiaľ poškodený nebol. "Boli nejaké cesty zaliate, čiže toto musíme si zanalyzovať, či ich náhodou voda nepoškodila," skonštatoval starosta. 

Vo viacerých obciach okresu Bardejov boli dnes vyhlásené zvýšené stupne povodňovej aktivity. Ako informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák, v severnej časti povodia Tople a čiastkovom povodí Kamenca v okrese Bardejov došlo následkom lejakov k vzostupu Kamenca a jeho prítokov Rosúckej vody a Regetovskej vody. "K 14.00 h vyhlásil tretí stupeň povodňovej aktivity starosta obce Stebnícka Huta na Rosuckej vode a prítokoch na území obce. K 15.00 h vyhlásili tretie stupne povodňovej aktivity starostovia obcí Becherov a Chmeľová na vodnom toku Kamenec a prítokoch na územiach obcí a starosta Regetovky na Regetovskej vode a prítokoch na území obce. K 15.15 h vyhlásil tretí stupeň povodňovej aktivity starosta obce Zborov na toku Kamenec a prítokoch na území obce," uviedol Bocák. 

Silná búrka spôsobila v obci Kokava nad Rimavicou povodeň (archívne video)

Silná búrka spôsobila v obci Kokava nad Rimavicou povodeň (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Čo sa týka rozsahu povodňových škôd na tokoch, pozorované sú podľa Bocáka naplavené zátarasy, respektíve popadané stromy v prietočnom profile vodných tokov v blízkosti mostov. "Presné povodňové škody na tokoch nie je možné v súčasnosti vzhľadom na vysoké vodné stavy identifikovať. K povodňovej situácii v obciach dochádzalo aj vplyvom povrchového odtoku," spresnil Bocák.

K dnešnému dňu bolo v teréne v súvislosti s nedávnymi i sobotnými záplavami celkovo 35 pracovníkov a 25 kusov techniky. Ako doplnil Bocák, v mnohých prípadoch ide o lokálne záplavy, respektíve vybreženie vodných tokov vplyvom stekania vody z okolitého prostredia - lesov a polí, spolu s pôdou a naplavenými drevinami, ktoré spôsobili zátarasy a následne vybreženie vodných tokov. 

Búrky s krúpami môžu v nedeľu popoludní potrápiť východné Slovensko

Búrky s krúpami môžu v nedeľu popoludní potrápiť obyvateľov žijúcich v Prešovskom a Košickom kraji. O vydanom najnižšom stupni výstrahy informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. Pravdepodobnosť výskytu búrok je malá. Sprevádzať ich môže prudký lejak s intenzitou od 20 do 30 milimetrov zrážok v priebehu 30 minút. Nárazy vetra môžu dosiahnuť rýchlosť od 65 do 85 kilometrov za hodinu.

"Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," priblížil SHMÚ. Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie. 
 

Viac o téme: BúrkaPrietrž mračienTretí stupeň povodňovej aktivityZborov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu