Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Na Slovensko udreli silné búrky: V tomto okrese vyčíňala supercela! Platí najvyššia výstraha

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR(Boris Roessler/dpa via AP))

BRATISLAVA - Na viacerých miestach na Slovensku dnes poriadne vyčíňa počasie. V okrese Bardejov platí do 16.00 h najvyšší stupeň výstrahy pred búrkami s krúpami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe. Na severovýchode sa už dokonca sformovala supercela.

V bardejovskom okrese je zvýšená pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou zrážok od 50 do 60 milimetrov v priebehu 30 minút. Búrky môžu byť podľa SHMÚ sprevádzané aj nárazovým vetrom od 90 do 125 kilometrov za hodinu. 

Búrka v Topoľčanoch (archívne video)

Búrka v Topoľčanoch (Zdroj: Topky/ Archív E. L.)

Druhý stupeň výstrahy je vydaný pre okres Svidník. V oboch okresoch platí aj druhý stupeň hydrologickej výstrahy pred prívalovou povodňou. Vo zvyšných oblastiach Slovenska je v sobotu do 20.00 h vydaný najnižší stupeň výstrahy pred búrkami. Výnimkou je Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj, kde boli výstrahy zrušené. 

Portál iMeteo informoval, že prvé búrky sa v sobotu vyskytli na severovýchode Slovenska, kde úradovala aj supercela. Oblasť zasiahol silný lejak s krúpami a stovky bleskov. S búrkami dnes počítajte hlavne na strednom a východnom Slovensku.

Viac o téme: PočasieBúrkySHMÚBardejovSupercela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu