Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Viliam Karas a SAK kritizujú ukončenie 94. schôdze NR SR: Malo sa hlasovať o novele Trestného zákona

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Exminister spravodlivosti Viliam Karas a Slovenská advokátska komora (SAK) kritizujú predčasné ukončenie júnovej schôdze Národnej rady (NR) SR, na ktorej sa malo hlasovať aj o novele Trestného zákona. Karas hovorí o zmarení šance na opravu zlyhávajúcej trestnej politiky.

"Ide zároveň o zmarenie poctivej práce viac ako stovky odborníkov z celej justície," zdôraznil. Poukázal na to, že predložený návrh novely Trestného zákona si získal široké uznanie v odbornej verejnosti a v prvom čítaní na májovej schôdzi za neho hlasovalo 127 poslancov. 

Archívne video: Eduard Heger a Viliam Karas: Vláda odobrila novelu Trestného zákona 

Eduard Heger a Viliam Karas: Vláda odobrila novelu Trestného zákona (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"To, že poslanci už o návrhu nebudú môcť hlasovať v druhom čítaní, znamená, že Slovensko bude naďalej krajinou s vážne zlyhávajúcou trestnou politikou. Budeme naďalej podporovať nezmyselné drakonické tresty, ktoré len plnia väznice a prehlbujú recidívu," podotkol Karas. Verí, že sa budúca vláda vráti k dosiahnutému odbornému kompromisu a návrh zákona sa čo najskôr dostane na rokovanie budúceho parlamentu.

"Poslanci Národnej rady SR dnes procedurálnym návrhom zahodili do koša vládny návrh novely Trestného zákona, ktorý mohol aspoň čiastočne priblížiť tento kódex k parametrom obvyklým vo vyspelých európskych právnych poriadkoch," uviedli z mediálneho odboru SAK. Napriek viacerým výhradám k navrhovanej legislatíve by podľa komory išlo o významnú opravu slovenskej trestnej politiky, nesprávne nastavenej zákonom z roku 2005.

Korekciu bude môcť priniesť len rozhodovacia činnosť Ústavného súdu SR

"Na ďalšie neurčité obdobie tak jedinou šancou na korekcie aspoň niektorých excesov platného Trestného zákona bude môcť byť len rozhodovacia činnosť Ústavného súdu SR. Tá však nemôže nahradiť potrebu systémovej a odborne pripravovanej reformy, po ktorej dlhé roky volá celá odborná verejnosť," dodali z komory.

Poslanci NR SR v stredu popoludní ukončili aktuálnu 94. schôdzu. Plénum odsúhlasilo návrh Borisa Suska (Smer-SD), ktorý žiadal, aby sa po odhlasovaní všetkých doteraz prerokovaných bodov ukončila schôdza.

Viac o téme: HlasovanieKritikaNovela zákonaNR SRSlovenská advokátska komoraViliam KarasTrestný zákonSkoršie ukončenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu