Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Výkonnostné zmluvy sú naša priorita: Zodpovednosť je teraz v rukách vlády, upozorňuje Rada vysokých škôl

Univerzita Komenského v Bratislave
Univerzita Komenského v Bratislave (Zdroj: Wikimedia Commons / Rudko)

BRATISLAVA - Rada vysokých škôl (RVŠ) SR si uvedomuje dôležitosť plnenia míľnikov spätých s plánom obnovy, ktorého súčasťou je aj podpísanie výkonnostných zmlúv medzi univerzitami a ministerstvom školstva, ako nového prvku podpory ďalšieho zvyšovania kvality vysokých škôl. Zároveň upozorňuje, že gro zodpovednosti je teraz v rukách vlády SR. Po pondelkovom (26. 6.) mimoriadnom zasadnutí RVŠ informoval predseda Martin Putala.

Súčasťou zasadnutia bolo aj prerokovanie Národnej stratégie výskumu, vývoja a inovácií a vyjadrenia sa k aktuálnej situácii financovania vysokých škôl s výhľadom na rozpočet na rok 2024. RVŠ prijala uznesenia, ktorými podporuje úsilie ministerstva školstva a rektorskej konferencie, zamerané na ďalšie zlepšovanie kvality vysokých škôl.

archívne video Ján Horecký približuje novelu školského zákona: Nový systém podporných opatrení pomôže všetkým deťom na školách

Ján Horecký približuje novelu školského zákona: Nový systém podporných opatrení pomôže všetkým deťom na školách (Zdroj: TASR/ Jakub Kotian)

"RVŠ SR žiada vládu SR financovať výkonnostné zmluvy minimálne desať percent nad tohtoročný rozpočet vysokých škôl. V súčasnom stave výrazného podfinancovania na ich realizáciu nebudú mať vysoké školy prostriedky. Preto v prípade nesplnenia tejto zásadnej požiadavky odporúča RVŠ SR vysokým školám nepodpísať výkonnostné zmluvy," uviedol Putala.

Podľa slov predsedu RVŠ v roku 2019 SR poskytovala na jedného študenta približne 67 percent finančných prostriedkov priemeru krajín OECD, pričom v prípade Českej republiky to bolo 96 percent priemeru OECD. Ako doplnil, v ostatnom období došlo dokonca ešte k ďalšiemu prepadu financovania slovenských vysokých škôl.

RVŠ žiada vládu o postupné razantné zvyšovanie rozpočtu vysokých škôl, aby sme mierou ich financovania dosiahli úroveň priemeru krajín OECD. Zároveň ju upozorňuje, že nedostatočné financovanie vysokých škôl priamo ohrozuje ich kvalitu a konkurencieschopnosť v európskom a svetovom meradle. "Vysoké školy nie sú schopné plniť svoje poslanie a záväzky vrátane výkonnostných zmlúv," poznamenal Putala. 

Zároveň RVŠ konštatuje, že vysoké školy zrealizovali požadované reformné kroky. Organizácia tvrdí, že teraz je krok na vláde, keďže vysoké školy svoje povinnosti splnili. "V prípade, že nás bude naďalej ignorovať, bude zodpovedná za ohrozenie plánu obnovy a úpadok vedy, výskumu a vzdelávania na slovenských vysokých školách," uzavrel predseda RVŠ SR.

Viac o téme: VládaPriorityRada vysokých škôl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu