Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Generálny konzulát Slovenska v Bruseli hostil zástupcov krajanských spolkov v Belgicku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Bilancovanie krajanských aktivít v uplynulom roku v Belgicku, plány na ďalšie obdobie a stmeľovanie miestnej slovenskej komunity boli predmetom stredajšej diskusie, ktorú pre krajanské organizácie v Belgicku pripravil Generálny konzulát SR v Bruseli. Informuje o tom spravodajca.

Generálny konzul Andrej Michalec uviedol, že podujatie sa konalo pod značkou Slovenský dom v Bruseli. Jeho cieľom je propagovať kultúrne a umelecké aktivity Slovákov žijúcich v Belgicku a Luxembursku a sprostredkúvať im kontakt so slovenskou kultúrnou scénou. Generálny konzul pripomenul, že túto akciu zámerne pripravil na 5. júla, pri príležitosti pamätného Dňa Slovákov žijúcich v zahraničí.

Na stretnutí sa zúčastnili zástupcovia foklórneho súboru Ako Doma, debatnej platformy Od Tatier k Schumanu, Slovenskej školy v Bruseli, Poľany - slovenského športového a turistického klubu v Belgicku a zástupcovia krajanských platforiem z mesta Gent, kde žije  najväčšia krajanská skupina v Belgicku. V tejto časti Belgicka žije vyše 4000 občanov Slovenska, druhá najväčšia skupina Slovákov žije potom v Bruseli.

Generálny konzulát eviduje v Belgicku asi 15 krajanských organizácií

Generálny konzulát SR eviduje v Belgicku asi 15 krajanských organizácií, združení a neformálnych platforiem. "Ďakujem zástupcom krajanských organizácií za účasť na tomto podujatí a prezentáciu ich aktivít, vysoko oceňujem ich angažovaný prístup, prácu na báze občianskeho aktivizmu a dobrovoľníctva, ako aj dosiahnuté výsledky," uviedol Michalec. Zdôraznil, že úrad, ktorý zastupuje, je pripravený rozvíjať ďalšiu spoluprácu s krajanskými organizáciami v Belgicku.

Pri tejto príležitosti krajanov informoval o vytváraní značky Slovenský dom a ďalších zámeroch súvisiacich s účasťou slovenských aktérov v Belgicku na formovaní programu tejto iniciatívy. Informoval tiež o zmenách vo vedení Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí a o možnostiach pre krajanov z Belgicka využívať grantovú schému úradu. Súčasťou podujatia bola aj vernisáž putovnej exteriérovej výstavy venovanej 30. výročiu vzniku Slovenskej republiky.

Viac o téme: DiskusiaBelgickoGenerálny konzulát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu